Industriële interieurs zijn populair. In eerdere blogs vertelden we al meer over de betonlook en industriële hanglampen. In dit blog focussen we ons op een groter geheel, namelijk het inrichten van een hele ruimte in de industriële stijl. De woonkamer zal de plaats zijn waar je veel bent en waar je vrienden en familie ontvangt, dus als je graag een industrieel interieur wil creëren is het geen gek idee om te beginnen met de woonkamer. We voorzien je van ideeën zodat je in mum van tijd zelf een industriële woonkamer creëert.

Hoe woonkamer inrichten in industriële stijl?

Tijdens het inrichten van een industriële woonkamer kun je inspelen op bepaalde kenmerken van industriële interieurs. Zo zijn industriële interieurs geïnspireerd op oude fabriekspanden. Ze hebben een stoere, rauwe uitstraling. Het kleurgebruik zal voornamelijk bestaan uit zwart, grijs en wit. Enkele grote, grove items sieren deze interieurs op, de rest van het interieur wordt ruimtelijk gehouden en niet vol gedecoreerd. Een industrieel interieur bestaat vaak uit objecten gemaakt van metaal, hout en leer. Daarnaast hoort de betonlook, bijvoorbeeld verwerkt in de vloer of op de wand, helemaal thuis in een industrieel interieur. Hieronder volgen wat concrete ideeën over hoe je deze industriële woonstijl in je woonkamer kunt doorvoeren.

woonkamer inrichten industrieel

Industriële woonkamer dankzij een goede basis

Wil je een industriële woonkamer creëren, begin dan bij het begin: de basis van je woonkamer zijn de muren. Ga na of deze zich lenen voor een kleine update in industriële stijl. Heb je bijvoorbeeld een saaie, kale muur of juist een wand in een fel kleurtje waar je al enige tijd op bent uitgekeken? Benut zulke wanden dan door deze te voorzien van beton stuc. Dit is een decoratief effect waarmee je je muren van een betonlook kunt voorzien. Je woonkamer hoeft geen betonnen kubus te worden; een of twee wanden of wanddelen voorzien van beton stuc kan genoeg zijn om de basis voor een industriële woonkamer te legen. Naast beton stuc zijn industrieel behang met baksteenpatroon of grijze verf ook opties om een stoere basis voor je woonkamer te creëren. Voorbeelden van geschikte vloeren voor een industriële woonkamer zijn een mooie houten vloer, een gietvloer of een betonnen vloer.

Heb je verbouwd en is je woonkamer nog niet helemaal afgewerkt? Gebruik dit dan om je industriële woonkamer te creëren: zichtbare leidingen, balken en onbewerkte stenen muren passen erg goed in een industrieel interieur. Je kunt zulke ruwe details zelfs accentueren door bijvoorbeeld leidingen zwart te verven, dit kan een erg leuk effect geven.

Welke industriële meubels voor het inrichten van je woonkamer?

Als je een stoere basis voor je industriële woonkamer hebt gelegd middels basic kleurgebruik, dan kun je met een aantal toffe meubels je woonkamerinrichting verder vormgeven. Houd de woonkamer eenvoudig en ruimtelijk door met een paar blikvangers te werken en het geheel verder niet van te veel accessoires te voorzien. Leuke industriële meubels voor de woonkamer zijn:

  • Een leren bank of fauteuil; het leer is stoer maar geeft ook wat “karakter” aan de woonkamer.
  • Meubels met stalen frames: een tafelblad van donker hout met een stalen frame eronder kan de perfecte eetkamertafel of salontafel in een industriële woonkamer vormen. Maak een eet- of zithoek vervolgens af door er stoelen met metalen frames en een leren zitvlak bij te plaatsen.
  • Een kleed: om te voorkomen dat je woonkamer wat kil wordt, kun je met een kleed extra huiselijkheid toevoegen aan je woonkamerinrichting. Leg een (vintage) vloerkleed op de grond om daarmee het effect van een strakke vloer in je woonkamer wat te doorbreken.
  • Zelf gevonden schatten: houd Marktplaats en lokale rommelmarkten in de gaten en kijk op zolder of je nog meubels kunt vinden. Originele industriële meubels en accessoires zijn misschien dichterbij dan je denkt. Een oude klok, een lockerkast, leren aktetassen, ouderwetse koffers of een oude reclameposter voor tabak zijn voorbeelden van items die je op de kop kunt tikken om je industriële woonkamer van enkele passende items te voorzien.
  • Industriële lampen: echte oude fabriekslampen of mooie retrolampen zijn een geweldige aanvulling voor je industriële woonkamer. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor vloerlampen op een driepoot. Dit zijn vaak omvangrijke lampen die een grote kap hebben. Ze hebben iets weg van een bouwlamp of filmlamp en zullen mooi staan in de hoek van een woonkamer.

industriele meubels in industrieel interieur

Kleuren in een industriële woonkamer?

Ben je bang dat je je bij een industrieel interieur moet beperken tot grijze betonkleuren en je industriële woonkamer snel kil gaat ogen? Voeg dan kleur toe door je neutrale kleurenpalet aan te vullen met wat fellere kleuraccenten. Je kunt bijvoorbeeld wat leven in de brouwerij brengen met een mooi (foto)schilderij in uitgesproken kleuren, met een kastje in een blauwe tint of door okergele kussentjes op je leren bank leggen. Planten kunnen ook voor natuurlijke kleuren in je woonkamer zorgen. Gebruik fellere kleuren alleen voor kleine accenten en combineer niet te veel felle kleuren. Zo behoud je een stoere industriële woonkamer.

industriele woonkamer kleuren

Hopelijk hebben we je op weg geholpen bij het creëren van een industriële woonkamer. Heel veel succes en plezier als je binnenkort aan de slag gaat met het herinrichten van je woonkamer in industriële stijl.