Naarmate de dagen weer korter worden en de temperaturen naar beneden gaan, moet jij je woning op het najaar  voorbereiden. Je huis winterklaar maken is gelukkig een gemakkelijke en goedkope manier om tijdens de koudere maanden behaaglijk warm te blijven.

Want is jouw huis al klaar voor de aankomende winter? Hoewel je waarschijnlijk van elke aangename herfstdag wilt genieten, moet je nu ook de tijd nemen om je woning op het komende winterseizoen voor te bereiden. Gebruik deze checklist om ervoor te zorgen dat je absoluut klaar voor een nieuwe ronde van kou en sneeuw bent.

Maak de dakgoten schoon

Je moet de dakgoten en regenpijpen van jouw woning meestal een paar keer per jaar schoonmaken. Dit afhankelijk van het aantal bomen dat jij om je huis hebt. Als jouw dakgoten erg snel vol met vuil lijken te raken, installeer dan bladbeschermers om ze langer schoon te houden.

Breng de buitenplanten, tuinmeubels en bbq grill naar binnen

Voordat de vrieskou toeslaat, moet je zeker al je buitenaccessoires en planten inventariseren. Om schade daaraan te voorkomen, breng je indien nodig de planten naar binnen die niet tegen de nachtvorst bestendig zijn. Maak ook al je tuinmeubilair schoon en berg het in je garage of schuur op.

Dicht mogelijke openingen rond je deuren en ramen af

Een belangrijk doel van het winterklaar maken van je woning is om de stookkosten zo laag mogelijk te houden en de koude winterlucht effectief te blokkeren. Voeg daarom tochtstrippen aan je deuren toe en dicht eventuele raamopeningen. En installeer eventueel een programmeerbare thermostaat. Want dit zal de gemiddelde consument meer dan 8% van zijn of haar verwarmingsenergie besparen.

Plaats een deurluifel

Een deurluifel kan simpel voorkomen dat er zich sneeuw en ijs in de ruimte direct buiten jouw voordeur ophopen. En als jij in de winter jouw huis verlaat en het regent of sneeuwt, dan kun je ook onder een deurluifel staan terwijl jij een paraplu opent. Dit kan voorkomen dat je nat wordt. Deurluifels die van corrosiebestendige metalen zijn gemaakt, zoals aluminium of gegalvaniseerd staal, zijn ideaal voor het winterseizoen.

Bescherm je waterleidingen

Onverwarmde binnenruimtes zoals jouw garage, zolder en kelder lopen soms het risico op bevroren leidingen. Gebruik speciale leidingisolatie om alle blootgestelde leidingen in de kwetsbare delen van je huis te beschermen. En houd jouw garagedeur zoveel mogelijk gesloten.

Laat je CV nakijken en controleer jouw openhaard

Huur aan het begin van de winter een monteur in om ervoor te zorgen dat jouw cv-ketel veilig en efficiënt werkt. En laat jouw haard schoonmaken als je er eentje hebt. Want als jij je houthaard meer dan zes keer per jaar gebruikt, dan moet je deze absoluut ieder jaar professioneel laten reinigen. En de afvoer door een gecertificeerde schoorsteenveger laten inspecteren.

Test en vervang de batterijen van de rookmelders

De winter is de perfecte tijd om lekker knus in je warme huis te zitten. Maar terwijl jij jezelf in het comfort van jouw eigen verwarmde huis koestert, onthoud dan dat de winter ook het hoogseizoen voor branden en koolmonoxidevergiftiging is. Vervang daarom de batterijen in alle rook- en koolmonoxidemelders in je huis. En test ze om er zo zeker van te zijn dat ze echt werken.

Voorkom dat deursloten bevriezen

Als je dit probleem ooit hebt meegemaakt, spuit dan een beetje poedervormig grafiet smeermiddel in elk deurslot (waar de sleutel in gaat) en draai de sleutel in het slot. Het poeder, dat bij bouwmarkten verkrijgbaar is, smeert de pinnen in het slot om dit probleem te voorkomen.

Als je eenmaal onze mini checklist voor het winterklaar maken van je huis hebt voltooid dan hoef jij je niet meer zoveel zorgen te maken. Je kunt dan de wintermaanden gewoon knus warm blijven.