Brand in huis is één van de grootste gevaren voor zowel je eigendommen als je eigen veiligheid, toch hebben velen geen rookmelder in huis! Met de opkomst van smarthome toepassingen is er meer aandacht voor veiligheid in huis, en ook rookmelders hebben de stap gemaakt naar slimme apparatuur. Hoe een slimme rookmelder werkt in combinatie met een smarthome lees je in dit artikel!

Een smarthome inrichten

Jouw huis is uniek net zoals alle andere woningen uniek zijn. De combinatie van het pand, de inrichting en jijzelf hebben een passende oplossing nodig. Er bestaat daarom niet zoiets als een “standaard” smarthome, je kunt op basis van tientallen apparaten en honderden toepassingen een ontelbaar aantal combinaties maken. Dat is natuurlijk te veel voor nu, dus leggen we de focus op brandveiligheid in huis!

Brandveiligheid

De juiste bridge kiezen

Je hebt als eerste een draadloze internetverbinding nodig, maar wifi heb je meestal wel gelukkig! Hoewel veel apparaten in huis geen informatie naar buiten sturen, wordt het wifi signaal gebruikt om een lokaal netwerk in te richten. Omdat slimme apparaten niet dezelfde “taal” spreken is er een centraal middelpunt nodig, zodat de apparaten ook met elkaar kunnen “communiceren”. Dit noemen we een bridge. Je kunt voor een meer gesloten systeem kiezen die alleen met hetzelfde merk werkt. Maar een bridge die met meer merken werkt biedt wel voordelen. Zo werkt een Somfy Tahoma bridge naast andere Somfy producten ook met andere merken waaronder de Philips Hue slimme verlichting, Sonos slimme luidsprekers en de Amazon Alexa virtuele assistent.

Rookmelder met slimme functionaliteit

Voor brandveiligheid is een rookmelder in huis onmisbaar. Sterker nog, op iedere verdieping in huis mag een goede rookmelder eigenlijk niet ontbreken. Zo kun je eventuele problemen beperken tot een kleine ruimte. Wanneer de brand op een slaapkamer ontstaat en de rookmelder in de gang beneden hangt, zal het alarm te laat reageren omdat rook naar boven opstijgt. Een slimme rookmelder zal niet alleen een geluidssignaal laten horen, het is ook mogelijk om het alarm op andere apparaten af te laten gaan.

Brandveiligheid

Notificaties op mobiele apparaten ontvangen

De meest voor de hand liggende koppeling van een rookmelder met een ander draadloos apparaat is de smartphone. Die dragen we allemaal de hele dag door. Je kunt een alarm laten afgaan terwijl de telefoon op je nachtkastje ligt, of wanneer je op kantoor bent. Zo blijf je overal op de hoogte van onraad, ook wanneer je zelf de rooklucht niet kunt ruiken of zien.

Koppel de verlichting en raamdecoratie

Wanneer er in de nacht een gevaarlijke situatie ontstaat wil je snel en veilig de weg naar buiten vinden. Niet alleen kan een slimme rookmelder de lampen in huis aan laten gaan, je kunt ook de kleur instellen op een alarmsituatie. Daarnaast is het mogelijk aan de hand van slimme lampen een vluchtroute te bepalen. Laat tegelijkertijd de gordijnen openen door elektrische raamdecoratie te installeren. Zo is er meer zicht op de situatie, en het biedt de brandweer meer mogelijkheden wanneer ze bij de woning aankomen.

Brandveiligheid

Slimme stopcontacten verminderen risico bij brand

Om oudere apparaten van slimme functionaliteit te voorzien kun je stopcontacten en stekkers plaatsen zodat je deze apparatuur op afstand kunt inschakelen en uitschakelen. Zo kun je radio en televisie uitschakelen wanneer er een rookmelder afgaat zodat niemand afgeleid is, of apparaten die het probleem kunnen verergeren kun je uitschakelen op afstand. Met software kun je bij brand een specifiek programma aan acties samenstellen die dan automatisch hun werk doen.

Door slimme apparaten aan elkaar te koppelen haal je de maximale potentie uit een smart home en de afzonderlijke apparaten. Een lamp in huis dimmen met je smartphone is natuurlijk heel leuk, maar diezelfde lamp kan ook levens redden!

Let op: Rookmelders hebben niet het eeuwige leven!

Het is belangrijk om te weten dat rookmelders vaak een beperkte levensduur hebben. Dat geldt niet alleen voor de batterijen die je uiteraard regelmatig moet controleren, maar ook de methode van rookdetectie. Er zijn systemen die werken op basis van ionisatie, op basis van infrarood detectie of temperatuur. Wanneer je nog oude rookmelders hebt hangen die aan vervanging toe zijn kun je overwegen voor een slimme rookmelder te kiezen in combinatie met een smarthome systeem.

Hopelijk ben je door dit artikel meer te weten gekomen over slimme rookmelders en de verschillende functies ervan. Naast slimme rookmelders zijn er ook zeker andere opties om je huis beter te beveiligen. Bijvoorbeeld een slim alarmsysteem die dan ook weer te koppelen is met een camera voor extra veiligheid!