Ga jij binnenkort op kamers? Je bent ongetwijfeld gemotiveerd om er het allermooiste van te maken. Of jij nu een woonkamer deelt met huisgenoten of niet, jouw kamer moet jouw eigen plekje Zen kunnen zijn. Het inrichten van een studentenkamer is al lastig genoeg. Vrijwel iedereen is beperkt in ruimte, en ook al werk jij nog zo hard bij jouw bijbaan, het budget heeft ook zo zijn limiet. Door heel bewust aan de slag te gaan met jouw inrichting en te kiezen voor één stijl, kun jij jouw kamer makkelijker omtoveren tot een meesterwerkje. Tijd voor wat houvast met deze tips hoe jij aan de slag kunt binnen een Scandinavisch design.

Wat is Scandinavisch design?

Een Scandinavisch design is dé trend van de afgelopen jaren. Het kenmerkt zich door het gebruik van warme en duurzame materialen. Het is tijdloos en straalt rust uit. Precies dus wat jij nodig bent om helemaal tot jezelf te komen en extra stimulerend als jij in de studieboeken duikt. Niet voor niets zie jij deze stijl in alle interieurprogramma’s en woonbladen voorbij komen.

Tip 1: Gebruik de juiste materialen

Duurzaamheid rules. We hebben het hier niet eens over politieke keuzes, maar het oogt zo mooi. Maak gebruik van natuurlijke materialen en items die lang mee gaan. Denk hierbij aan wol, onafgewerkt hout of bamboo.

Tip 2: Wit

Wit, wit en nog meer wit. Een goed Scandinavisch interieur staat of valt met het gebruik van kleuren. Wit is zo’n neutrale kleur die de ruimte bij elkaar brengt en zorgt voor rust. In jouw studentenkamer is dit extra nuttig: jij hebt hier ongetwijfeld ruimte tekort. Gebruik jij in jouw kamer veel donkere kleuren, lijkt de ruimte alleen maar kleiner.

Vind je wit nog niet heel spannend klinken? Speel een beetje met verschillende materialen en structuren. Een wit plaid op jouw witte relaxstoel hoeft echt niet saai te zijn. Zelfs een kleur als wit komt in verschillende tinten, maar let wel op dat deze elkaar complimenteren. Leg je een kussen van gebroken wit op iets dat spierwit is, kan het verwassen of niet zo fris overkomen. Ach, niemand zei dat jouw droominterieur makkelijk was!

Tip 3: Voeg contrast toe

Wit is ook weer zo wit. Vind je het te saai om alles zó neutraal te houden, voeg dan contrast toe met warme kleuren. Zorg dat deze tinten wel altijd binnen dezelfde kleur vallen. Zo behoud jij de rust, maar zit er toch variatie in jouw kamer.

Tip 4: Voeg wat leven toe

Letterlijk. Door de natuur toe te voegen in jouw ruimte, voelen de meeste mensen zich net wat fijner. Planten maken altijd gelukkig, maar denk ook aan een stukje natuur door het gebruik van hout. Hierbij kun je direct denken aan een kast of bijvoorbeeld een boekenplank van ongelakt hout, maar hier zijn ook leuke accessoires voor te vinden.

Tip 5: Hou vast aan jouw budget

Ontwerpers die goed binnen jouw Scandinavische zijn de merken Hay of Muuto. Ook kun je via de bekende site MADE erg goed kwijlen. Helaas zit hier wel een behoorlijk prijskaartje aan. Het is leuk om een meubelstuk te kopen die generaties lang meegaat, maar dan moet je toch even extra vakantiewerk scoren en deze zomer flink sparen. Een echte Eames stoel kan bijvoorbeeld al €8000,- kosten.

Geen vrees, want gelukkig is de minimalistische stijl door haar populariteit tegenwoordig in erg diverse, en goedkopere, winkels te zien. Vooral onze vriend IKEA stelt niet teleur, maar ook winkels als de Kwantum doen vrolijk mee.

Tip 6: Statement meubels

Een Scandinavisch interieur kenmerkt zich ook aan een wat spartaans gebruik van meubelen. Oftewel: less is more. Je hoeft hier alleen niet aan gezelligheid in te leveren. Je combineert de look en ook de knusheid door je pijlen te richten op enkele goeie meubelstukken. Gooi niet lukraak wat mooi spul bij elkaar, maar kies bewust voor een paar statement meubels die er écht uit springen. Denk bijvoorbeeld aan een trendy fauteuil en hou de rest eenvoudig.

Heb jij voldoende inspiratie om aan de slag te gaan? We zijn benieuwd waar jij op uit komt. Hou het natuurlijke thema en ‘minimalistische’ doel voor ogen en voor je het weet, zit jij er piekfijn bij.