Nadat je eindelijk je kind uit je hebt geperst, blijf je met een vervelende ding over: een slappe buik. Het huid rond je buik hebben maanden lang in een uitgerekte positie gezeten om je baby te dragen. Na al die maanden uitgerekt te zijn, zal je huid even niet meer in de vorige staat terug rekken. Je besluit dat het tijd is om een fitness broek aan te trekken en het zweet van je hoofd te laten vallen. Je kunt dit zowel thuis doen, maar je kunt ook zwangerschapsyoga in Eindhoven volgen. 

Een plek zoeken thuis om back in shape te komen na mijn bevalling

Je wilt als eerst een ruime plek zoeken in het huis waar het ook rustig is. De woonkamer valt vaak meteen af omdat het erg rumoerig kan zijn. Een geschikte ruimte is de slaapkamer van je baby. De slaapkamer van je baby heeft vaak voldoende ruimte. Je kan je makkelijk afsluiten van de buitenwereld zodat niemand je kan storen tijdens het sporten.

Als je dicht bij je baby wilt blijven is dat ook geen probleem. Je hebt geen babyfoon nodig omdat je baby gewoon lekker naast je ligt in het babybedje. En je kunt tussendoor nog even met je baby spelen wanneer de workout even niet meezit. 

Buiten een rustige en ruime plek, wil je ook een workout doen waar het raam open kan voor frisse lucht. Goede belichting is ook een must zodat je zonder stoten rustig kan sporten.

Welke oefeningen doe ik om thuis back in shape te komen na mijn bevalling?

Je wilt na zo’n zware periode met name rustig aan weer beginnen. Als start oefening kan je eerst beginnen met wat cardio en buikspieren trainen. Je bouwt naarmate de weken voorbij gaan, steeds meer op met de zwaarte van je workout. 

Je kunt zelf bepalen welke buikspieroefeningen je goed afgaan en welke niet uit eerdere ervaringen. Buiten buikoefeningen, is het verstandig om oefeningen te doen waar je op twee benen moet staan. Dit heeft te maken met bekkeninstabiliteit, als je oefeningen op een been doet, heb je grotere kans dat je last krijgt van bekkeninstabiliteit.

Fietsen en wandelen zijn je beste vrienden als het op cardio aankomt. Het is veilig, put je niet snel uit en toch blijf je in beweging! Je kunt makkelijk stoppen met de cardio als het zwaar valt, of een stuk langer door als het juist niet zwaar valt. Het wordt afgeraden om meteen al zwaardere cardio oefeningen te doen zoals hardlopen of mountainbiken. Je buik- en bekkenbodem zijn nog erg verzwakt, een high-impact workout zal op dat moment niet goed voor je lichaam zijn.

Buiten cardio, kun je online cursussen mee volgen. Online cursussen zijn erop gericht om jouw workouts te geven die afgestemd zijn op het aantal weken na de bevallingWant een vrouw die zes weken geleden bevallen is, heeft meer capaciteit om zwaardere oefeningen te doen dan een vrouw die net twee weken geleden bevallen is. Online cursussen dienen als hulpmiddel als je zelf niet zeker bent of je de juiste oefeningen doet en of ze efficiënt genoeg zijn.

 

Back in shape komen

 

Waar moet ik opletten als ik weer back in shape wil komen?

Omdat de oefening low-impact oefeningen zijn, betekent niet dat ze een low-impact op je lichaam zullen hebben. Back in shape komen thuis is niet alleen sporten, je moet zeker aanpassingen maken in je voeding. Helaas geen pregnancy cravings meer, en tijd om meer gezonde voeding te eten!

Je lichaam is na de zwangerschap periode over gegaan op een herstelperiode en jij moet hiermee helpen. Vergeet niet genoeg rust te nemen. Het maakt het uit of je wel of niet oefeningen hebt gedaan die dag, het is belangrijk om veel momenten rust te nemen. Een baby zelf neemt al veel moeite in beslag. Met een rustmoment geef je jezelf, en je lichaam, een adempauze. Een ideale moment rust kan zijn, is om even bank te hangen zonder de baby erbij. Maar een rondje om het park is goed voor een frisse neus. Echt toe aan een rustmoment? Een postnatale massages boeken voor jezelf, kan heerlijk uitpakken. Deze massages is goed voor de doorbloeding en de mentale rust!

Plezier hebben in je oefeningen en blij zijn met je lichaam is belangrijk. Je lichaam zal niet binnen enkele dagen weer terug zijn naar wat het voorheen was, dus heb hier geduld en vrede mee. Met de juiste oefeningen en motivatie, ben je binnenkort back in shape, en dat vanuit je huis!