Dakkapellen hebben de nodige voordelen

Een dakkapel heeft vele voordelen. Zo creëert een dakkapel veel extra ruimte op zolder, zodat je van die ruimte bijvoorbeeld een extra slaap- of leefruimte kunt maken. Verder is een dakkapel ideaal om meer licht in huis te krijgen. Dit kan jou als woningeigenaar flink wat energie sparen. Ook omdat een dakkapel door het licht tegelijkertijd warmte op zolder brengt. Een ander voordeel van een dakkapel, dat geldt zowel voor een kunststof dakkapel als een houten dakkapel, is dat deze dakopbouw de waarde van jouw huis vergroot. Huizen met dakkapellen zijn gewoon flink meer waard dan woningen zonder een dakkapel. Ten slotte, en dat is misschien nog wel het belangrijkste, geeft een dakkapel jouw woning meer uitstraling. Althans…als jouw dakkapel er tenminste netjes en mooi uitziet.

Een dakkapel heeft ook onderhoud nodig

Helaas gaan dakkapellen er na jarenlang gebruik, vooral door verwering via regen, vorst en wind, vaak een stuk slechter uitzien. De verf slijt, de kozijnen worden lelijk en de dakkapel vertoont beschadigingen door bijvoorbeeld heftige stormen, regeninslag, langdurig zonlicht, vorst of sneeuwval. Dan is het natuurlijk hoog tijd voor een stevige onderhoudsbeurt. Maar hoe pak je dit precies aan? Waar moet je aandacht aan besteden als je jouw dakkapel er weer als nieuw wil laten uitzien?

3x onderhoud dakkapel: nieuwe kozijnen, schilderwerk en reiniging

Er zijn meerdere mogelijkheden om je dakkapel een goede beurt te geven. Bij houtrot dat veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld barsten in het hout en de verwoestende invloed van houtwormen is het raadzaam om de kozijnen te vervangen voor kunststof kozijnen. Door het renoveren van kozijnen, bespaar je meer kosten dan wanneer je beschadigingen links laat liggen en er achter komt dat vanwege houtrot je gehele dakkapel vervangen dient te worden.

Wilt u meer weten over wat kozijnen vervangen kosten kan, kijk dan hier voor meer informatie.

Naast het vervangen van kozijnen door kunststof kozijnen, kun je een houten dakkapel – net als een kunststof dakkapel -, opnieuw gaan schuren en schilderen. Het fijne hiervan is dat je kunt kiezen voor een geheel eigen design qua kleuren en stijl, natuurlijk afgestemd op de rest van het huis en de kleuren van woningen in de buurt.

Wat sowieso belangrijk is bij het onderhoud van een dakkapel, is een regelmatige schoonmaakbeurt. Verwijder hierbij eerst al het vuil en troep, reinig de dakkapel met lauw water (niet met een hogedrukspuit!), reinig de dakkapel buiten met een materiaal bestendig reinigingsmiddel (bijvoorbeeld allesreiniger) en spoel ten slotte de dakkapel schoon met water en, indien gewenst, een vuilafstotend middel.