Wist je dat je bijna een derde van je leven slaapt? Het is daarom belangrijk om onder een comfortabel dekbed te liggen, zodat je een goede nachtrust hebt. Ieder persoon heeft andere wensen als het gaat om een dekbed. De ene heeft het snel warm en zal voor een luchtig materiaal kiezen en de ander heeft het snel koud en zal dus voor een dikker materiaal kiezen. Maar wat is jouw ideale dekbed? Hieronder lees je de verschillen in dekbedvullingen en zul je gemakkelijk kunnen kiezen wat jouw ideale dekbed is.

Donzen dekbed

Een donzen dekbed staat bekend om het ventilerende vermogen en het lichte gewicht. Dons is een natuurlijk product en vrijwel altijd afkomstig van eenden of ganzen. Dankzij het lichte gewicht van een donzen dekbed zal het soepel om het lichaam vormen en heerlijk zacht aanvoelen. Een donzen dekbed is kwalitatief gezien het beste materiaal en zal dus jarenlang mee gaan.

Wollen dekbed

Als je voor een dekbed van wol kiest, kies je voor een wat zwaarder dekbed dan een donzen dekbed. Wol staat bekend om zijn natuurlijk isolatie en zeer goede vochtregulatie. Dankzij deze goede vochtregulatie is een wollen dekbed een uitstekende keuze als je ‘s nachts veel vocht verliest. Daarnaast is wol de warmte soort vulling en dus ideaal voor de koukleumen.

Katoenen dekbed

Katoen valt qua gewicht tussen wol en dons in en is ook een natuurlijk product. Katoenen dekbedden staan bekend om hun goede prijs/kwaliteit-verhouding en om een goede ventilatie. Een katoenen dekbed is ideaal als zomerdekbed. Daarnaast is katoen ook zeer geschikt voor mensen met huisstofmijt allergie, aangezien dit materiaal op hoge temperatuur gewassen kan worden.

Tencel dekbed

Dekbedden van tencel zijn relatief onbekend. Tencel is afkomstig van de eucalyptus en hierdoor geschikt voor mensen die oog hebben voor duurzaamheid en het milieu. Tencel is qua eigenschappen vergelijkbaar met die van wol en daardoor heerlijk warm. Dekbedden van tencel zijn vrij uniek en prijzig, waardoor er minder keuze in is.

Zijde dekbed

Zijde is afkomstig van de mooiste draden uit de cocon van een speciale rups. Zijde dekbedden zijn zeer populair als zomerdekbedden, ze hebben namelijk een goede warmte- en vochtregulatie. Daarnaast zijn zijde dekbed geschikt voor mensen die een allergie hebben, aangezien zijde geen stof aantrekt en er geen mijten in kunnen leven.

Synthetisch dekbed

Synthetische dekbedden zijn de meeste voordelige keuze, aangezien dit materiaal machinaal gefabriceerd wordt. Het materiaal is wel minder ventilerend dan andere materialen. Het bestaat uit microvezels of holle vezels, waardoor dit erg geschikt is voor mensen met een allergie voor huisstofmijt. Ook kan een synthetisch dekbed gewassen worden op hoge temperaturen.

Naast het materiaal is er ook nog verschil in warmteklassen. Er zijn 4 soorten warmteklassen, warmteklasse 1 tot en met 4. Warmteklasse 1 is het warmst en daarom geschikt voor koude winterdagen. Dekbedden met warmteklasse 2 zijn iets minder dik en ook geschikt voor de winter. Bijna alle wollen en donzen dekbedden vallen onder deze categorie. Dekbedden in warmteklasse 3 zijn geschikt voor normale temperaturen en het gehele jaar te gebruiken bij relatief normale zomers en winters zonder extreme kou. De dunste en lichtste dekbedden voor de zomer vallen onder warmteklasse 4.

Ook zijn er nog verschillende soorten dekbedden zoals; een 4-seizoenendekbed en een all year dekbed. 4-seizoenen dekbedden bestaat uit twee aan elkaar te maken dekbedden. Ze zijn multifunctioneel en in een handomdraai om te toveren tot jouw ideale dekbed. De all year dekbedden bestaan uit één dekbed en zijn relatief dik en zwaar maar wel goed ventilerend.