Heb je een open haard of een houtkachel, dan komt de tijd eraan om je voorraad haardhout aan te leggen voor de komende winter. Een haardvuur geeft niet alleen warmte af, maar rondom een haard zitten is gezellig en je kunt genieten van een mooi vlammenspel. Vooral nu de feestdagen eraan komen is het fijn om een voorraad haardhout te hebben, zodat je de gezellige momenten niet hoeft te onderbreken door een tekort aan hout. Wel zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van haardhout, lees er hier meer over in dit artikel!

Haardvuur

Voor welk soort hout kies je?

Grofweg kun je haardhout indelen in naaldhout en loofhout. Naaldhout wordt het minst gekozen voor een open haard omdat dit hout daar niet geschikt voor is. Door de aanwezigheid van veel hars in naaldhout springen er tijdens de verbranding veel vonken af en dat kan gevaarlijk zijn. Voor een gesloten houthaard kun je wel naaldhout gebruiken, maar een ander nadeel is dat naaldhout veel sneller opbrandt. Loofhout is daarom aan te raden. Populaire soorten loofhout zijn eikenhout, berkenhout en beukenhout. Ook is het erg belangrijk om geen behandeld hout te gebruiken, zoals geïmpregneerd hout en gebeitst of geverfd hout. Tijdens de verbranding komen dan chemische stoffen vrij dat voor een nare geur kan zorgen, maar ook slecht is voor de gezondheid en voor overmatige roetvorming in de schoorsteen kan zorgen.

Haardvoorraad

Gedroogd hout is belangrijk

Een absolute vereiste voor haardhout moet zijn dat het hout droog genoeg is. Het verbranden van nat hout is namelijk erg ongezond. Zorg daarom dat je voorraad hout goed beschut en droog ligt. Wel is het handig als er wind door je voorraad hout kan waaien, dit versneld het drogingsproces. Het vochtpercentage van gedroogd hout moet ongeveer rond de 20% liggen. Er zijn hier speciale meters voor. Het is dus niet zo dat je vers gekapt hout direct kunt opstoken. De droogtijd voor hout duurt zo’n twee tot drie jaar. Je kunt ook hout kopen dat oven gedroogd is. Hierbij is het vochtpercentage versneld naar beneden gebracht.

Het formaat van het hout

Let voordat je hout gaat bestellen ook op het formaat van een houtblok. Het ideale formaat is ongeveer 26 centimeter. Zo kun je voldoende blokken in je haard leggen voor een mooi vlammenspel. Is je haard kleiner, bestel dan een kleiner formaat houtblokken anders moet je alsnog aan de slag om je houtblokken kleiner te maken.

Hopelijk ben jij met deze tips over haardhout helemaal klaar voor de feestdagen, zodat jij een mooi haardvuur kunt laten branden en gezellig met vrienden en familie ervan kunt genieten! Heb je veel hout over? Er zijn vast nog leuke DIY projecten die je met overgebleven hout kunt doen!