Stel je voor dat je thuiskomt na een lange dag werken, en zodra je de deur opent, voel je een gevoel van rust en balans. Je betreedt een ruimte die goed doordacht is en opgeruimd aanvoelt, met een gevoel van harmonie en sereniteit.

Welkom in een Feng Shui-huis! Feng Shui is een oude Chinese praktijk die zich richt op het creëren van een harmonieuze omgeving die de energie in je huis optimaliseert. Door deze eeuwenoude praktijk toe te passen in je huis, kan je de energie in je leefruimte transformeren, en een kalmerende, evenwichtige sfeer creëren die een positieve invloed heeft op je welzijn.

De basisregels volgens Feng Shui

Feng Shui is een ingewikkelde leer. Er zijn gehele studies voor de Feng Shui technieken. Als je het echt geheel volgens alle regels van de Feng Shui wilt inrichten kun je hier het beste een expert voor inschakelen.
Met de behulp van een speciaal kompas of andere technieken is dit volledig toe te passen. Maar er zijn ook wat algemene basisrichtlijnen die je kunt aan houden, en die we hier ook verder in dit blog gaan bespreken.

 • Zorg voor natuurlijk licht, dit is een prioriteit voor positieve energie.
 • Kleurbalans. Dit is belangrijk voor een gebalanceerde stroom van energie in je huis.
 • Geen rommel. Rommel leidt tot chaos en negatieve energie.
 • Planten zijn erg belangrijk in een Feng Shui interieur. Ze geven een positieve energie af.
 • Vermijd lege hoeken in een ruimte. Deze kun je bijvoorbeeld opvullen met een plant.
 • Vermijd scherpe hoeken en lijnen, deze vormen een negatieve energie in tegenstelling tot ronde vormen die een positieve energie brengen.

Je huis inrichten volgens de Feng Shui leer

Iedere ruimte in je huis heeft een bepaalde functie, om bijvoorbeeld te werken, ontspannen of samen te komen.

Feng Shui huis

Bij het inrichten van een Feng Shui-huis gaat het niet alleen om esthetiek, maar ook om de energie van de ruimte. Dit betekent dat het belangrijk is om te kijken naar de stroom van energie in elke kamer en hoe deze zich verspreidt. De positie van meubels, de kleur van de muren en zelfs de vorm van voorwerpen zijn allemaal belangrijk om in overweging te nemen.

Een Feng Shui-huis kan bijvoorbeeld veel natuurlijk licht hebben, en gebruikmaken van levendige kleuren en planten om de levensenergie in de ruimte te verhogen. Het kan ook gebruikmaken van spiegels om de stroom van energie in de ruimte te verbeteren, en ervoor zorgen dat er geen rommel of onnodige voorwerpen in de ruimte aanwezig zijn.

Feng Shui woonkamer

De woonkamer is de verzamelplaats voor familie en vrienden en hier staat het gezinsleven centraal. Het is een kamer voor ontspanning, maar ook een actieve plaats om met elkaar te praten en gezellig samen te zitten.

 • Volgens de Feng Shui leer kan de woonkamer zich het beste aan de voorkant van het huis bevinden.
 • De woonkamer bestaat het liefst uit een rechthoekige of vierkante kamer.Je moet namelijk het middelpunt van je woonkamer kunnen benadrukken. Deze moet vrij zijn en het centrum van het huis vormen. Je kunt het middelpunt van de woonkamer benadrukken door hier bijvoorbeeld een rond vloerkleed neer te leggen of een ronde tafel neer te zetten. Heb je een L-vormige kamer? Dan kun je eventueel eenvoudig hier een rechthoek van maken door er een gordijn of andere wandscheiding te plaatsen.
 • Zorg dat je vanuit de zithoek in de woonkamer de deur kunt zien. Zet zitplaatsen ook niet voor ramen, maar tegen een muur aan.
 • Geadviseerde kleuren zijn bruin, oranje, geel en wit. Het plafond dient wit te zijn voor een licht en ruimtelijk effect.
 • Het gezinsleven staat centraal in de woonkamer. Laat dit zien door een familiefoto op te hangen op een centrale plek.
 • Gebruik kleuren om bepaalde hoeken van de kamer te versterken of de energie in balans te brengen.

Feng Shui slaapkamer

De slaapkamer is een plaats voor rust, om je terug te trekken en heerlijk te ontspannen.

 • Zet het bed zo neer in je kamer dat het hoofdeinde tegen een muur staat en je de ramen en deur kunt zien vanuit bed.
 • De slaapkamer dient vrij te zijn van elektrische apparaten, zoals een televisie, laptop en telefoon, aangezien deze een negatieve invloed kunnen hebben op je nachtrust.
 • Zorg voor verlichting die je kunt dimmen. Kaarsjes horen ook thuis in een slaapkamer voor extra sensuele energie.
 • Kleuren zijn een belangrijke factor voor een positieve energie in je slaapkamer. Gebruik hiervoor zachte en rustige kleuren.

Feng Shui keuken

De keuken is een van de belangrijkste plekken in huis.  Vaak is het dan ook het middelpunt van gezelligheid en rommel.

 • Volgens de Feng Shui kan de keuken zich het beste bevinden in de achterkant van het huis.
 • Geadviseerde kleuren voor deze plek zijn wit, beige, lichtgroen en blauw.
 • Elektrische apparatuur is natuurlijk niet te vermijden in een keuken, maar probeer deze uit het zicht te zetten.
 • Verrijk je keukentafel met fruit of kruidenplantjes.
 • Probeer ook hier, net als in de slaapkamer en woonkamer, zicht te hebben op de deur.

De vijf elementen van Feng Shui

Feng Shui is gebouwd op vijf belangrijke elementen. Deze beschrijven op welke manier objecten, kleuren en meubels verdeeld en geplaatst moeten worden in huis om de juiste energie aan te trekken en door te laten stromen in je huis.

Deze vijf elementen zijn water, hout, vuur, aarde en metaal. Ze elkaar in deze volgorde. Dit is verbonden met de kleuren blauw, groen, rood, geel, Terracotta, grijs of wit. In de ideale situatie kun je al deze 5 elementen terugvinden in je omgeving. Daarbij is het belangrijk hier een goede balans tussen te vinden. Zo kun je meer rust en harmonie ervaren en kan dit een positief effect hebben op je welzijn, productiviteit en succes.