Duurzaam wonen is de afgelopen jaren een opkomende trend geworden. Het gebruiken van duurzame elementen in je dagelijks leven wordt steeds belangrijker en een duurzaam interieur kan hierbij niet ontbreken. Je wilt graag dat je interieur zo lang mogelijk meegaat en dat je interieur ook zo minimaal mogelijke schade aan het milieu aanbrengt. In dit artikel gaan we verder in op de mogelijkheden op het gebied van een duurzaam interieur.

Het gebruik van duurzaam of gerecycled hout

Het belangrijkste onderdeel van duurzame elementen in je huis brengen is bewustwording. De laatste jaren hebben we al veel gehoord over duurzaamheid en hoe je dit in je eigen huis kunt gebruiken. Een mogelijke goede eerste stap is om te kijken naar alle elementen die je in je huis wilt gebruiken, bijvoorbeeld tafels, stoelen, banken enz. Binnen deze elementen kun je vervolgens bepalen welke meubels op een duurzamere manier kunnen worden uitgevoerd. Je kan ook duurzaam hout in je interieur toepassen. Dit kan hout zijn dat je gerecycled hebt of hout dat een keurmerk bezit. Als je op zoek bent naar nieuwe duurzame meubels let hierbij goed op het FSC keurmerk. Meubels of hout met dit keurmerk zijn afkomstig uit een duurzaam beheerd bos. Wil je een ander materiaal dan hout gebruiken? Dan kun je ook voor bamboe kiezen. Bamboe is namelijk één van de meest milieuvriendelijkste materialen. Door het gebruiken van deze materialen kun je een mooi duurzaam interieur samenstellen.

Duurzame-houten-meubels.

Hergebruiken van materialen

Een andere manier om een duurzaam interieur samen te stellen is om spullen te hergebruiken. Vaak heb je dan het probleem dat meubels niet helemaal bij je nieuwe inrichting passen. Dit is eenvoudig op te lossen door kleine aanpassingen aan je oude meubels te geven of ze een nieuwe kleur te geven. Je kan zo je oude meubels weer nieuw leven inblazen.

duurzaam-kamer.

Gebruik spaarlampen in je huis

Vroeger had je nog maar weinig keus op het gebied van spaarlampen waardoor spaarlampen niet vaak mee werden genomen in je interieur plan. Nu heb je genoeg opties binnen het assortiment van de spaarlampen.

Voordelen van spaarlampen zijn bijvoorbeeld:

  • Spaarlampen hebben een langere levensduur.
  • Spaarlampen verbruiken minder energie.
  • Elke oude lamp is gemakkelijk te vervangen door een spaarlamp.
  • Spaarlampen zijn in meerdere kleuren te verkrijgen waardoor je nog steeds je gezellige hoekjes kunt creëren in je huis.

duurzame-lampen.

Biologisch katoen

Je kan je biologische interieur nog een stukje duurzamer maken door ook biologisch katoen in je meubels te verwerken. Dit is op dit moment nog redelijk prijzig, omdat dit erg arbeidsintensief is. Het maken van biologische stoffen wordt op een unieke manier uitgevoerd. Biologisch katoen wordt eerst geweven en vervolgens met natuurlijke kleurstoffen geverfd. Deze stoffen geven je huis meteen een heel authentieke look omdat niet veel stoffen hetzelfde zijn.

duurzame-stoelen.

Plaats veel planten in je huis

planten duurzame kamer

Een onderdeel van een duurzaam interieur is het gebruiken van meerdere planten. Ze geven je huis niet alleen een leuke uitstraling, maar zorgen er ook voor dat je schone lucht in je huis hebt. Dit is ook fijn voor als je een kleine ruimte hebt die je moet inrichten zoals een studentenkamer. Er zijn heel veel verschillende soorten planten. Heb je nou echt groene vingers? Dan kun je het beste kiezen voor een plant die veel aandacht nodig heeft, bijvoorbeeld een orchidee. Als je dit nu helemaal niet hebt kun je altijd kiezen voor een onderhoudsvriendelijke plant. Je kan er ook voor kiezen om een keer iets helemaal anders te doen in je huis. Bekijk dan eens de verschillende soorten hangplanten. Je kan een groepje hangplanten op verschillende hoogtes bij elkaar hangen, zo krijg je meteen een speels design.

 

Je kan je huis op verschillende manieren op een duurzame manier inrichten. Ga zelf eens kijken in je huis naar spullen die misschien wel iets duurzamer kunnen. Hopelijk heb je aan de hand van dit blog weer genoeg ideeën en inspiratie gekregen om zelf aan de slag te gaan.