Voordat je iets koopt is het van belang om te weten waar het vandaan komt. Zo zie je dat met alle producten die in de winkels liggen, want ook in een supermarkt is het verplicht dat de herkomst van de producten op het etiket staan. Al zit dat met meubilair iets anders het is in kern hetzelfde. Het gaat om de vraag waar je product vandaan komt, omdat je wilt weten of het een eerlijk en kwalitatief goed product is. Dit maakt fairtrade ook belangrijk voor veel mensen. Het gaat hier om allerlei politieke vlakken wat goed is om te weten. We gaan er daarom hier verder op in zodat je weet waar jouw Teakhouten eettafel van Indoteak vandaan komt.

Terug in de tijd

Teakhout komt voornamelijk uit Indonesiƫ en met name uit Java. In de tijd dat dit net begon wat begin jaren negentig vorige eeuw was werden dit koloniale meubelen genoemd. Deze naam werd gekozen, omdat Indonesiƫ toen destijds een kolonie van Nederland was. Al heette het toen Nederlands Indiƫ. De stijl van het meubilair was toen heel anders dan hoe je het nu kent zoals een Teakhouten eettafel van Indoteak (zie https://indoteak.nl/). In die tijd werd het hout meer donker afgewerkt, zodat het antiek leek. De term wordt nu niet meer gebruikt. Slechts voor de stijl van deze manier van maken.

Hoe zit dat nu?

De productie van teakhout wordt nu niet meer alleen in Java gemaakt. Ook Thailand is een grote producent in het exporteren van teakhout. Al is er door een grote vraag naar Teakhout wereldwijd misschien niet genoeg aanbod voor nieuw Teakhout. Zoals in India is teakhout een teken van rijkdom en welvaart waardoor er enorm veel vraag is naar deze houtsoort. Al zijn er ook veel manieren gevonden om het hout te recyclen wat enorm mooi is. Zo blijven er toch nog genoeg manieren om te genieten van een Teakhouten eettafel van Indoteak.