Vrijwel iedereen is er wel van bewust, het is belangrijk om gezond te leven en fit te blijven.
Het streven naar een gezonde leefstijl is dan ook iets waar steeds meer mensen zich bezig mee houden. De een doet aan teamsport en de ander bezoekt regelmatig de sportschool.
Maar wat als je weinig tijd hebt? Of er weinig sportmogelijkheden in de buurt zijn?
Tegenwoordig is een zogenaamde “Home Gym” DE oplossing. Hoe makkelijk wil je het hebben, geen reistijd, geen last van andere mensen die apparaten bezet houden en bovendien geen zweet van anderen op je apparatuur.

Het klinkt ideaal zo’n home gym, maar hoe start ik er zelf een zonder al te veel kosten te maken?
Hier 5 budget vriendelijke must haves voor jouw ultieme home gym:

Een fitness set als perfecte begin

Als je graag wat minder uitgeeft, is een fitness set zeker een uitstekende eerste aanschaffing! Er zijn talloze fitness sets te vinden voor een relatief goedkope prijs. Veel fitness sets bevatten de volgende attributen:

  • Ab roller: twee handvaten aan de buitenkant van een wieltje die je (terwijl je op je knieën zit) met gestrekte armen van je weg rolt en vervolgens weer naar je toe rolt om je buikspieren te trainen.
  • Push up bars: opdruk steunen die ervoor zorgen dat je bij pushups dieper kan doorzakken en je polsen minder belast worden. Pushups kunnen gedaan worden in ontzettend veel verschillende vormen waarmee je onder anderen de borst, bicep, tricep, schouders en rug mee kan trainen.
  • Springtouw: we kennen het allemaal wel, touwtje springen. Met deze oefening train je je coördinatie, balans en conditie.
  • Handtrainers: twee kleine apparaatjes waar je in knijpt om knijpkracht mee te trainen. Je traint niet alleen je hand, maar ook je vingers, pols en onderarm.

Met het aanschaffen van een fitness set kun je dus al vrijwel alle spieren in je bovenlichaam aanspreken en trainen.

Een fitness mat voor extra comfort

Ook een fitness mat is een betaalbaar en niet te missen onderdeel in jouw home gym. Let wel op dat er een verschil is tussen een fitness mat en een yoga mat.

  • Yoga matten zijn gemaakt van pvc, dit materiaal is sterk, heeft een hoge kwaliteit en is stroef. Daarbij is een yoga mat vrij dun.
  • Fitness matten zijn wat dikker en meestal van rubber, polymeer of neopreen zodat ze beter zijn voor je ellebogen en knieën.

Een fitness mat zorgt ervoor dat je oefeningen als planken, de ab roller en sit-ups kan doen zonder last te krijgen van de harde vloer waar je op ligt.

Een dumbbell set om specifieker te trainen

Om geconcentreerd de focus te leggen op specifieke spieren als biceps, triceps en schouders, is een dumbbell set een must have. Koop het liefst een set waar je de gewichten kan verwisselen, dit zorgt ervoor dat je niet elke maand nieuwe dumbbells hoeft aan te schaffen omdat je goed progressie maakt. Gelukkig zijn er talloze verstelbare dumbbell sets te koop.

Een fitness Bank om nog meer waarde aan de dumbbell set toe te voegen

Als je een mooie verstelbare dumbbell set aangeschaft hebt, is het een goed plan om op zoek te gaan naar een fitness bank. Fitness banken worden in alle soorten en maten aangeboden waardoor er genoeg keuze is. De ideale fitnessbank staat stevig op de grond en heeft een verstelbare rugleuning en zitting, het is dus slim om deze in een fysieke winkel te kopen zodat je hem kan testen. Door een verstelbare bank te kopen zorg je ervoor dat je spieren nog specifieker aan kan spreken en er nog veel meer mogelijk is met het bankje dan alleen flat dumbell press en bench dips.

Een strength power rack om het af te maken

Heb je de ruimte en bevalt de home gym je nou zo goed? Dan kun je ervoor kiezen om wat meer geld uit te geven en een power rack te kopen. Ook power racks zijn er in alle soorten en maten en je kunt ze zo duur maken als je zelf wilt. Power racks zijn erg multifunctioneel, natuurlijk hangt wat je er precies mee kan wel af hoeveel je eraan wilt uitgeven.

  • De wat minder prijzige power racks bieden vaak een pull up bar, dip bar’s.
  • Mocht je bereid zijn wat meer te betalen komen daar vaak een squad rack en een machine voor pull oefeningen bij.
  • Om het helemaal af te maken kun je er zelfs een halterstang met gewichten bij kopen om mee te squatten.

Succes bij het opzetten van jouw ultieme home gym!

Nu je alle informatie hebt is het opzetten van jouw ultieme home gym toch echt aan jou. Besluit zelf wat wel en niet bij jou past, baseer je aanschaffingen op jouw eigen gestelde doelen. Wat wil je bereiken met jouw home gym? Hoeveel ben je bereid te betalen?
Heel veel succes en plezier bij het aanschaffen en inrichten van jouw ultieme home gym!