Black Friday is de afgelopen jaren een behoorlijke marketing sensatie geworden. Sinds 2005 is het in Noord-Amerika de drukste winkeldag van het jaar, en alsook in de lage landen schiet de populariteit van deze bijzondere koopjesdag als een speer omhoog. Maar waarom heet het Black Friday?

Welnu de meeste mensen kennen Black Friday immers als de dag na Thanksgiving, een jaarlijkse nationale feestdag in de Verenigde Staten en Canada om de oogst en andere zegeningen van het afgelopen jaar te vieren, wanneer de winkels in de ochtend open gaan en speciaal voor het winkelend publiek dat vroeg arriveert een grote uitverkoop houden.

Handelen ‘in het zwart’

Deze winkels handelen volgens velen die dag en op naar de Kerst vaak ‘in het zwart’ (winstgevend), na eerder in het jaar zonder winst of soms zelfs in het rood te hebben verkocht!

De echte reden erachter is echter wat ingewikkelder, aangezien de uitdrukking ‘Black Friday’ aanvankelijk gekoppeld was om de chaos te beschrijven die begin jaren zestig in Philadelphia in Amerika ontstond als heel grote aantallen toeristen via de buitenwijken de stad binnenkwamen om zo met z’n allen hun kerstinkopen aan te vangen en, in sommige jaren, alsook de jaarlijkse American Football wedstrijd van het leger en de marine bijwoonden.

De ultieme koopjes

Black Friday vandaag de dag is dé dag dat heel veel mensen op zoek gaan naar de ultieme koopjes. Het gaat hier dan veelal om aanbiedingen van smartphones, tv’s en laptops, aangezien dit enkele van de meest begeerde deals op Black Friday zijn. Maar het kan natuurlijk ook wel wat anders zijn, zoals kledingartikelen of speelgoed.

Je zou vervolgens kunnen stellen dat op deze dag een (gemiddelde) shopverslaving algeheel geaccepteerd wordt, want het is niet voor niets Black Friday! Maar hoe moet je de rest van het jaar dan met je jeukende gevoel in je handen omgaan, als jij dan ook graag van de beste deals gebruik wilt maken?

Zonder chaos in de winkels

Nou, daar is uiteraard ook wel iets op gevonden. Aanvankelijk was er in Nederland daarvoor de blackfridaynederland.nl website gecreëerd, waar er zonder chaos in de winkels gewoon heel relaxed en vanuit je luie stoel de beste online deals aangeboden worden.

Maar dat is aan de andere kant van de grens, mompelen de Vlamingen dan al vlot. Nou kom op dames en heren, nu geen paniek graag, want Black Friday in België is er nu ook hoor! Zonder dat je daarbij hoeft te porren om als eerste geholpen te worden, ellendig lang voor de kassa hoeft te wachten en er heel vroeg voor uit je bed moet komen, kan dit alles heel prettig op je geliefde internet plaatsvinden!

Populariteit Black Friday

Het succes van Black Friday is groot, maar het vinden van de juiste Black Friday deals zonder dat die direct uitverkocht zullen zijn, dat is een ander succesverhaal. Helaas kan qua populariteit Black Friday nergens anders mee vergeleken worden, alhoewel Cyber Monday al een beetje in de buurt komt.

Dus is het dan niet fijn dat je nu ook online gewoon iedere dag weer de fijnste deals kan pakken? Lekker zonder het zweet in je handen, maar wel met het verkrijgen van een prettige korting die elke (semi-) shop-a-holic aangenaam zal verrassen.

Je hoeft niet meer te wachten om alleen maar één dag per jaar van de geweldige Black Friday prijzen te kunnen genieten, want al die deals die stromen nu gewoon je laptop, tablet of mobieltje binnen. En of je er nu klaar voor zit of bent… of niet, je hoeft hiervoor enkel maar je gadget van dat zwarte scherm af te halen door deze simpelweg aan te zetten!