Tijdens de zonnige dagen wilt iedereen het liefst gezellig met vrienden of familie buiten van het weer genieten. Een parasol hierbij natuurlijk niet ontbreken op je balkon. Er zijn veel verschillende soorten parasols waardoor het soms lastig is om een keuze te maken. In dit artikel gaan we in op de verschillende soorten parasols en kom je erachter welke parasol het beste bij je balkon past.

Wat is een middenstok parasol?

De meeste mensen hebben wel een parasol in huis voor wanneer de zon begint te schijnen. Parasols zijn in verschillende maten en kleuren te verkrijgen waardoor voor elk balkon een juiste parasol te vinden is. Een bekende parasol is de middenstok parasol. De naam zegt het eigenlijk al, want dit is een parasol waarbij de stok in het midden van het doek zit. Dit is een fijne optie als je bijvoorbeeld een tafel hebt met een gat in het midden. Op deze manier heb je ook geen last van de voet van de parasol en is de parasol mooi weggewerkt in de tafel. Heb je geen tafel waarbij de parasol in het midden kan staan? Dan kun je hem natuurlijk ook gewoon naast je bank of je tafel zetten op het balkon. Sommige parasols hebben ook nog een extra voordeel, omdat ze een knik in de middenstok kunnen maken. Zo kun je het doek van de parasol op een hoek plaatsen en zo nog meer schaduw creëren. Dit is ideaal voor als je weinig ruimte hebt en op zoek bent naar een klein of middenmaat parasol.

Balkon parasol met tafel

Past een zweefparasol bij jou?

Ben je opzoek naar iets anders dan een middenstok parasol? Dan is een zweefparasol misschien een goede optie. Dit is een parasol waarbij de stok niet in het midden staat, maar waarbij de stok aan de zijkant staat. Dit is ook meteen het grote voordeel van een zweefparasol, aangezien je nu geen last hebt van een stok in het midden. Dit kan een idee zijn als je een tafel hebt zonder een gat in het midden en je toch schaduw op de tafel wilt hebben. Natuurlijk kun je de zweefparasol ook voor je loungehoek gebruiken. Je kan zo een hele chique plek van je loungehoek maken doordat de stang niet in het midden van het doek staat.

Zweefparasol voor balkon

Waar moet ik allemaal rekening mee houden?

Eén van de belangrijkste onderdelen als je een parasol voor je balkon zoekt is de ruimte die je op je  balkon hebt. Als je een groot balkon hebt dan kun je kiezen uit verschillende opties. Heb je een kleiner balkon? Dan kun je het beste kiezen voor een zweefparasol, omdat je op deze manier de stok en de voet van de parasol aan de zijkant van je balkon kan wegwerken. Bij een middenstok parasol staat de voet in het midden waardoor je minder ruimte over hebt voor je andere meubels. Ook is het van belang dat je rekening houdt met wind. Op een balkon heb je al snel meer last van wind dan in een normale tuin. De wind kan verschillen afhankelijk van de plek dat je balkon zit, bijvoorbeeld bij een hoekwoning kan veel wind op je balkon staan. Om te voorkomen dat je parasol bij de buren op het balkon ligt kun je de voet van de parasol verzwaren met een extra parasoltegel, hierdoor blijft je balkon parasol beter staan.

Balkon parasol op terras

Parasols zijn in verschillende kleuren en maten te verkrijgen dus voor elke buitenruimte is een geschikte balkon parasol te vinden. Hopelijk heb je meer inspiratie gekregen en kun je nu een betere keuze maken voor je parasol.