De winter is een goed moment om na te gaan denken over hoe jouw ideale tuin eruitziet en aan de slag te gaan zodat jouw tuin er in het voorjaar helemaal naar wens uit zal zien. In dit blog voorzien we je van tips die je kunt gebruiken bij het (her)inrichten van je tuin. We geven je concrete tips en ideeën om je tuininrichting mee vorm te geven, zodat je snel kunt overgaan op het realiseren van je gewenste tuininrichting.

1. Tuinontwerp maken

Pak een stuk papier en teken uit hoe je beoogde tuininrichting eruit moet komen zien. Zo creëer je een overzicht en weet je voordat je nieuwe planten, tuinmeubels of bouwmateriaal gaat aanschaffen meteen waar alles moet komen te staan. Zo’n tuinontwerp is ook handig om impulsaankopen te voorkomen als je in het tuincentrum staat: met een tuinontwerp leg je je plannen (grofweg) vast voor je begint met je tuininrichting.

tuinontwerp maken

2. Onderhoudsvriendelijke tuininrichting dankzij siergras en bodembedekkers

Zowel siergrassen als bodembedekkers kun je gebruiken om je tuin van het nodige groen (of een andere kleur) te voorzien. Bodembedekkers zijn tof om een leeg stuk tuin op te vullen en daarmee meteen onkruid tegen te gaan. Bodembedekkers bestaan er in allerlei soorten, waaronder winterharde en wintergroene varianten, waardoor er altijd wel een mooi exemplaar te vinden is om je tuininrichting compleet mee te maken.

Neem daarnaast eens een kijkje bij de siergrassen in jouw lokale tuincentrum. Siergrassen kun je gebruiken om wat meer de hoogte in te werken. Reserveer bijvoorbeeld een plekje voor pampasgras in je tuininrichting. Dit siergras kan erg hoog worden (tot 2.5 meter) en de pluimen zullen een rustieke uitstraling geven aan je tuin. Een groot pluspunt is dat de meeste bodembedekkers en siergrassen onderhoudsvriendelijk zijn.

pampasgras pluimen tuin inrichten

3. Wintergroene en winterharde planten in je tuininrichting?

Ga bij het uitkiezen van planten voor je tuin na of je het belangrijk vindt dat ook s ‘winters je tuin groen is. Zo ja, kies er dan voor om je tuin van wintergroene tuinplanten te voorzien. Wintergroene tuinplanten behouden hun bladeren en kleur in de winter. Niet alle winterharde tuinplanten zijn ook wintergroen. Winterharde planten zijn planten die overleven in de winter en die dus langer dan een (bloei)seizoen meegaan. Het kan wel zijn dat bepaalde winterharde tuinplanten bovengronds afsterven, maar ze zullen in dat geval wel ondergronds overleven waardoor je ze in het voorjaar kunt terugverwachten.

4. Loungeset, hangmat of tuinset in je tuininrichting

In onze blog met voortuin ideeën vertelden we je al hoe je een zithoekje kunt creëren in je voortuin. Bij de meeste huiseigenaren zal de achtertuin wat groter zijn dan de voortuin, waardoor hier groter kan worden uitgepakt. De ruimte in je achtertuin kun je benutten door een gedeelte in te richten als zit- of eethoek of als loungeplek. Plaats bijvoorbeeld een loungeset om lekker te kunnen relaxen in je tuin, of ga voor een tuinset bestaande uit een grotere tafel en stoelen waaraan je zomers kunt eten of een kopje koffie kunt drinken in de voorjaarszon. Houd bij het inrichten van een zitgedeelte in je tuin rekening met de zoninval. Wil je geen stuk tuin opofferen voor een grote tuinset, maar wel een relaxplekje creëren? Hang dan een hangmat op tussen twee bomen, of plaats een schommelstoel op een leeg plekje in je tuin.

loungeset tuininrichting

Een afscheiding of prieeltje rondom het zitgedeelte kun je vrij eenvoudig creëren door bijvoorbeeld een pergola te plaatsen en deze te bedekken met bamboestokken of er klimplanten tegenaan te laten groeien. Blauweregen dat zich verspreidt over een raster op de bovenkant van de pergola kan ook een prachtige toevoeging zijn aan je tuininrichting.

tuininrichting blauweregen

5. Waterornament of vijver in je tuin

Een fris element in je hernieuwde tuininrichting kan een vijver of waterornament zijn. Een vijver kan extra sfeer toevoegen aan je tuin. Je kunt met een vijver nog alle kanten op: voorzie deze van vissen en drijfplanten voor een natuurlijke uitstraling of leg een rechthoekige vijver aan om je strakke tuininrichting mee af te maken. Mocht je het aanleggen van een vijver te veel werk vinden, dan kun je ook je tuin inrichten met een waterornament. Met een waterornament bedoelen we een beeld waar water doorheen stroomt. Het stromende water kan een kalmerende sfeer uitwerking hebben en zo’n waterornament is weer eens wat anders dan een statisch standbeeld.

6. Maak het jezelf tijdens het inrichten van je tuin zo comfortabel mogelijk

Door de verschillende opties voor je tuininrichting te hebben afgewogen en je keuzes vast te hebben gelegd in een tuinontwerp, heb je al heel wat goede voorbereidingen getroffen. Nu is het van belang om ook de realisatie van je tuinplannen goed aan te pakken. Hoe lekker is het om niet gehinderd te worden door de kou, pijn of vocht terwijl je bezig bent met het inrichten van je droomtuin? De werkbroeken van engelbert strauss bieden comfort tijdens het werken in de tuin. Er zijn bijvoorbeeld modellen werkbroeken waar kniebescherming in geplaatst kan worden. Daardoor kun je klussen in de tuin geknield uitvoeren zonder deze werkzaamheden voortdurend te moeten onderbreken vanwege pijnlijke knieën. Werkbroeken van engelbert strauss zijn onder andere verkrijgbaar in varianten voorzien van fleecevoering voor extra warmte, met elastische delen voor extra draagcomfort en met meerdere zakken waaronder een mobielvakje. Zo kun je je mobiel toch bij de hand houden om tussendoor foto’s te maken van de progressie die je maakt met je tuininrichting.

Hopelijk heeft dit blog je geholpen om leuke ideeën en handige tips op te doen en ga je vol inspiratie je tuin inrichten. Veel succes en natuurlijk plezier gewenst wanneer je jouw tuininrichting gaat aanpakken.