Een nieuwe taal leren of beter worden in het schrijven of spreken van, dat wil toch iedereen? Desondanks hebben we allemaal ontelbare excuses om er niet aan te beginnen. Denk aan “Ik heb geen talen knobbel, dus het lukt me toch niet” of “Ik ben te oud om nog een vreemde taal te leren.” Maar de meest voorkomende smoes blijft “Ik heb geen tijd om een nieuwe taal te leren.” Het klopt, het leren van een nieuwe taal kost tijd, maar met deze 5 handige tips leer je gemakkelijk vanuit thuis. Op die manier leer jij binnen no time een vreemde taal!

Gebruik je ‘dode momenten’ om te leren

taal leren en huishouden

Je zit midden in een lange trein- of autorit, je bent aan het koken of je doet de (af)was. We hebben allemaal van die momenten die we als nutteloos ervaren. Iedere dag hebben we van die dode momenten waarbij we niet veel na hoeven te denken. Gebruik deze momenten om je nieuwe taal te leren. Zet in de auto bijvoorbeeld muziek op of ene podcast in jouw taal die je aan het leren bent of bekijk een filmpje terwijl je de was aan het doen bent.

Doe dingen die je leuk vindt, maar dan in een nieuwe taal

Het aanleren van een taal of dergelijks werkt het beste wanneer je dit in vormen doet die jij ook daadwerkelijk leuk vindt. Als je niet graag leest is het dus niet verstandig om een nieuwe taal te leren door buitenlandse boeken te lezen. Hierdoor raak je alleen maar gefrustreerd en verveeld. Vind je het wél leuk om bijvoorbeeld muziek te luisteren, doe dit dan in de desbetreffende taal en ga hier mee aan de slag. Probeer mee te zingen en woorden of zinnen te vertalen.

Oefen dagelijks een aantal woordjes op een leuke manier

Iedere dag een kwartier of half uur uittrekken om te leren is effectiever dan wanneer je uren aan het blokken bent. Er zijn een heleboel handige apps die je kunt downloaden, zo kun jij thuis op de bank blijven liggen terwijl jij je verdiept in het leren van een vreemde taal. De meeste apps hebben de lessen in een leuk jasje gestopt om op spelenderwijs te leren. Ook voor volwassenen werkt dit beter dan constant woorden uit je hoofd te stampen.

Leren door spelletjes te spelen

taal leren en spelletjes doen

Iedereen houdt er van om spelletjes te spelen. Zoals hierboven ook al vermeld staat vinden zelfs volwassenen het leuker om te leren door middel van spelletjes. Het gevoel dat je aan het leren bent verdwijnt omdat je plezier aan het maken bent. Koop een aantal bordspellen in een vreemde taal en probeer deze uit samen met je gezin of vrienden. Een leuke avond gegarandeerd terwijl je leert!

Volg een leuke online taalcursus

Wil je het leren van een nieuwe taal al wat serieuzer aanpakken? Start dan een online taal cursus. Ook een online cursus kun je volgen terwijl je lekker in je pyjama thuis bent. Daarnaast kun je zelf je tijd indelen en zit je niet vast aan een tijdschema. Je kunt gemakkelijk lessen volgen via YouTube maar voor wat persoonlijkere lessen is het beter om je in te schrijven voor een online taalcursus.

Thuis een nieuwe, vreemde taal leren is te doen, maar het meest effectief blijft natuurlijk het volgen van lessen op bijvoorbeeld een speciale taalschool. Dus heb je genoeg van al die excuses en wil je echt tijd vrij maken om er helemaal voor te gaan? Neem dan les op een goede taalschool. De taalscholen bieden o.a. een Dutch course in Rotterdam en andere cursussen aan. Zo is er voor iedereen een geschikt leerprogramma te vinden.