Een houten tafel is altijd een goede keuze. Houten tafels passen namelijk bij ieder interieur, geven je kamer een warme en rustige sfeer en gaan lang mee. Bovendien zijn houten tafels tijdloos.

Maar als je hebt gekozen voor een houten tafel ben je er nog niet. Want wat voor tafel kies je precies? De keuzemogelijkheden zijn enorm. Om je op weg te helpen hebben we 5 tips voor het kopen van een houten tafel voor je op een rij gezet.

1:  Bewerkt of onbewerkt?

Ga je voor bewerkt of onbewerkt hout? Onbewerkt hout is prachtig en heeft een mooie natuurlijke uitstraling. Toch is onbewerkt niet altijd de beste keuze. Het is namelijk gevoelig voor invloeden van buitenaf.

Als er flink geleefd wordt aan de tafel, zal je al snel beschadigingen, kringen en vlekken zien. Ook als je kinderen hebt, met het bijbehorende geknoei met eten en drinken, is onbewerkt niet de beste keuze. Kies in dat geval voor een houten tafel die is afgewerkt met een transparante laag.

2: Welke houtsoort kies je?

Een van de belangrijkste keuzes bij het uitkiezen van een houten tafel is de houtsoort. Iedere houtsoort heeft unieke eigenschappen en een eigen uitstraling. Ook bij het kiezen van de houtsoort is het belangrijk om na te denken over hoe intensief de tafel gebruikt zal worden. Eikenhout is bijvoorbeeld een goede voor tafels waaraan geleefd wordt. Eikenhout kan namelijk wel tegen een stootje en gaat lang mee. Kijk dus bij het kiezen van de houtsoort niet alleen naar wat je mooi vindt, maar ook naar hoe kwetsbaar de soort is. Een eikenhouten tafel is niet alleen mooi, maar ook praktisch.

3: Welk onderstel wil je?

Het onderstel is net zo belangrijk als het tafelblad! Het onderstel kan het verschil maken tussen modern of klassiek, landelijk of industrieel. Denk goed na over wat jij mooi vindt. Ga je voor houten poten? Wil je dan slanke elegante poten of juist stoere blokpoten? Of ga je voor een metalen onderstel? Dit geeft je tafel weer een heel andere look. En ook hierbij heb je weer verschillende keuzes. Bijvoorbeeld U-poten, X-poten of spinpoten.

4: Welk formaat?

Meet goed in je woning welk formaat tafel je kwijt kan. Als je klein behuisd bent, hoeft dit niet per se te betekenen dat je voor een zo klein mogelijke tafel moet gaan. Ook in een kleine ruimte kan je best een groot meubelstuk zetten. Dit geeft rust in de ruimte.

Als je een eettafel gaat uitkiezen, is het belangrijk om bij het meten thuis rekening te houden met de ruimte voor de stoelen rond de tafel. Je wilt gemakkelijk je stoel naar achter kunnen schuiven zonder meteen tegen de muur aan te stoten. Zorg ervoor dat je  minimaal een meter vrije ruimte achter de stoelen overhoudt.

5: Denk eens aan rond

Bij een tafel denken we eigenlijk automatisch een rechthoekig. Maar een ronde tafel heeft ook zeker zijn charme. Het geeft de ruimte een speelse en zachtere uitstraling. Overweeg dus ook eens om voor rond te gaan.