Foto’s in huis zorgen ervoor dat jij je thuis voelt. Het is namelijk dé manier om je interieur persoonlijk te maken. Op Pinterest is het haast niet meer weg te denken: de fotowand. Een geweldige manier om kunst, posters en eigen foto’s te combineren. Vaak vinden mensen het eng en spannend om een fotomuur te maken, omdat het voor gaatjes in de muur zorgt. Is de compositie niet goed? Dan zit je met die lelijke gaten te kijken. In dit blog geven we tips die ervoor zorgen dat jij geen spijt krijgt van een fotomuur. Wil jij nu ook zo’n geweldige fotowand maken? Lees dan snel verder.

1.      Compositie is alles

fotomuur compositie bepalen

Zoals we hierboven ook al aangaven, compositie is erg belangrijk! Maak voordat je gaat boren, eerst een schets hoe je de foto’s wilt hangen en welke fortmaten je wilt gebruiken. Een goede manier om een perfect beeld hiervan te vormen is door verschillende formaten papier met tape op de muur te plakken. Zo kun je blijven schuiven totdat je de beste compositie gevonden hebt. Tegen zijn er ook tal van apps te vinden die kunnen helpen met het maken van een compositie van je fotowand.

Extra tip: Maak je de compositie verticaal, dan benadruk je de hoogte van de ruimte. Werk je meer horizontaal, zal de ruimte knusser aanvoelen. 

2.      Gebruik meerdere formaten

fotomuur meerdere formaten

Verschillende groottes zorgen voor een speels effect. Zorg ervoor dat je een aantal grote lijsten combineert met wat kleinere formaten. Ook een combinatie van staande en liggende afbeeldingen is een echte aanrader. Zorg er wel voor dat de afstand tussen de schilderijtjes hetzelfde is. Op die manier behoudt je de rust.

3.      Kosten besparen? Druk zelf afbeeldingen af!

foto zelf printen

Door kunst en posters te kopen kunnen de kosten erg oplopen. Een fotowand hoeft helemaal niet zo duur te zijn, want waarom print je zelf niet gewoon te gekke afbeeldingen? Als je een goede printer thuis hebt kun supermooie posters of foto’s printen op A4 of A3 papier. Let wel op dat je goed fotopapier in huis hebt én voldoende inkt. Je herkent het vast wel. Je wilt een mooie afbeelding printen maar lijkt het alsof je delen van de foto mist. Dan blijkt de inkt weer eens op te zijn. Gelukkig is dat verledentijd, want met HP Instant Ink zit je nooit meer zonder inkt. Het is een goede manier om die frustraties weg te nemen.

Doordat het printen van eigen foto’s minder kosten met zich meebrengt, blijft het op die manier ook leuk om zo af en toe eens een poster of foto te vervangen. Zo geef je de muur iedere keer een andere uitstraling en met een print abonnement hoef jij je nog alleen maar bezig te houden met welke foto je op welke plaats wilt hangen.

4.      Vol = Vol

fotomuur met andere spullen

Misschien heb je al veel foto’s aan de muur hangen, maar lijkt er toch nog iets te missen. Hang in dit geval niet nog meer foto’s aan de wand, maar ga eens voor andere voorwerpen. Denk bijvoorbeeld aan te gekke spiegels, manden, bordjes of hoeden. Misschien heb je zelf nog ander persoonlijke spullen die je mooi kunt presenteren aan de muur. Daarnaast heeft een wand vaak niet veel nodig om net dat beetje extra te geven. Een paar persoonlijke en sprekende lijsten aan de muur komen vaak beter tot zijn recht.

5.      Een fotomuur maken zonder lijstjes

fotomuur zonder lijstjes

Ben je toch nog niet helemaal overtuigd om gaten in de muur te boren? Dan is deze manier waarschijnlijk beter weggelegd voor jou. Hang bijvoorbeeld sfeervolle lichtjes op waar je wasknijpers aan kunt bevestigen. Print leuke, persoonlijke foto’s uit en hang deze aan het lichtsnoer door middel van de wasknijpertjes. Op die manier kun je de hele wand vol hangen met foto’s zonder al te veel gaten in de muur te boren. Daarnaast heb je ook meteen sfeervolle verlichting opgehangen.

Ben je tevreden met de compositie, de afbeeldingen en formaten? Dan is het tijd om de lijsten op te hangen en je collage op de muur te plaatsen. Boren maar! Et voilà, de prachtige fotomuur is klaar!