Nu we meer thuis zijn, is het goed om te kijken naar mogelijkheden om duurzamer te zijn en minder energie te verbruiken. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar bespaart je ook nog kosten! Zeker als je nu thuis moet werken bijvoorbeeld kan dat uiteindelijk veel geld schelen! Om je alvast op weg te helpen geven we in dit artikel 3 slimme duurzame tips.

1. Kijk of je kunt investeren in duurzame energie

Duurzame energie geeft je de mogelijkheid om veel te besparen op je energiekosten. Het loont dus zeker de moeite om te kijken in hoeverre het mogelijk is om daarin te investeren. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen die op een duurzame manier stroom leveren. Daarnaast is het ook goed om duurzame verwarming te overwegen. Zo maakt een warmtepomp gebruik van de energie uit de buitenlucht, ventilatielucht of uit de bodem en zet dit om in energie voor het verwarmen van je woning en/of het verwarmen van tapwater. Een warmtepomp is prima te combineren met je huidige verwarming en je kunt ook kiezen voor een hybride warmtepomp als tussenstap op weg naar een gasloze woning.

2. Let op je verbruik

Dit klinkt misschien als een tip die voor de hand ligt, maar kijk toch eens kritisch op welke manier je energie kunt besparen. Draai de verwarming omlaag wanneer je van huis gaat en voorkom sluipverbruik door apparaten die op stand-by staan. Daarnaast kun je ook besparen door korter te douchen of een speciale waterbesparende douchekop te gebruiken.

3. Schaf energiezuinige lampen en apparaten aan

Over het algemeen kunnen we stellen dat zo’n 40% van je energierekening kosten zijn voor elektriciteit. Kijk of je kunt besparen als het gaat om de apparaten en lampen in huis. Wanneer je een nieuwe wasmachine gaat kopen, kun je bijvoorbeeld kijken naar het energielabel. Het kan soms zelfs voordelig zijn om een apparaat te vervangen dat nog niet kapot is, aangezien de nieuwste apparaten een stuk energiezuiniger zijn. En dat geldt ook voor het vervangen van je lampen. Led lampen verbruiken zo’n 85% minder stroom dan gloeilampen en 75% minder dan halogeen. En let er natuurlijk ook op dat je apparaten en lampen niet aan laat wanneer je ze niet nodig hebt.

Met behulp van bovenstaande tips ben je op weg naar een duurzamer leven én houd je op termijn ook meer geld over in je portemonnee!