Het gebruik van duurzame energie is de afgelopen jaren steeds populairder geworden door de toenemende druk op het milieu. Vaak heeft verduurzamen niet alleen positieve gevolgen voor het milieu, maar ook voor onze eigen portemonnee! Slim omgaan met energie kan je energierekening erg naar beneden helpen. Dit artikel geeft je 10 tips om duurzamer met energie om te gaan!

1. Kies voor groene energie

Groene stroom is elektriciteit die opgewekt wordt uit hernieuwbare energiebronnen, zoals zon en wind. In tegenstelling tot “grijze stroom”, wat wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen, is groene stroom niet schadelijk voor het milieu. Overstappen naar groene energie is heel eenvoudig. Alle aanbieders zijn online te vinden en te vergelijken. Vergelijken kan je veel geld besparen, want veel leveranciers maken gebruik van energie aanbiedingen.

2. Was kleding op een lage temperatuur

Vaak is het niet nodig om kleding op een hoge temperatuur te wassen. Normale was, spijkerbroeken, t-shirts etc. zonder grote vlekken worden gewoon schoon als je het wast op een lage temperatuur (30 of 40ºC).

3. Zijn zonnepanelen iets voor jou?

Met zonnepanelen wek jij je eigen duurzame stroom op. Goed voor het milieu, en goed voor jouw portemonnee, want dit bespaart op termijn een hoop op je energierekening.

4. Zet de thermostaat net een tikkeltje lager

Een verschil van één graad (van 20ºC naar 19ºC) kan een besparing van €100 per jaar teweeg brengen! Genoeg reden om misschien een extra laagje kleding aan te doen.

5. Laat deuren niet onnodig open staan

Deuren onnodig open laten staan kost veel energie. Vaak worden niet gebruikte ruimtes zo ook verwarmd. Je kan tot €250 per jaar besparen door ze gesloten te houden.

6. Douche korter en ga zo min mogelijk in bad

Probeer maximaal 5 minuten te douchen en probeer zo min mogelijk in bad te gaan. Een gemiddeld bad verbruikt 3x zoveel energie dan een douche van 5 min!

7. Kies voor spaar- en ledlampen

Gloeilampen zijn enorme energievreters omdat het overgrote deel van de energie omgezet wordt in warmte in plaats van licht. Een ledlamp bijvoorbeeld is 90% zuiniger dan een gloeilamp.

8. Let op het energielabel bij aankoop van elektrische apparaten

Nieuwe elektronische apparaten zijn vaak velen malen zuiniger dan oude apparaten. Dit geldt vooral voor koelkasten, wasmachines en vaatwassers. Bij dit soort apparaten is A+ zelfs het slechtste label op de markt.

9. Verbeter de isolatie van je huis

Woningisolatie is een investering, maar kan op termijn een hoop geld besparen! Een slecht geïsoleerd huis verliest veel warmte via bijvoorbeeld het dak en de ramen. Het verschil tussen een goed en een slecht geïsoleerd huis kan oplopen tot €1.700 per jaar!

10. Schaf een zonneboiler of warmtepomp aan

Een zonneboiler verbruikt ongeveer 1/2 minder energie voor het verwarmen van water! Een warmtepomp genereert elektrische verwarming voor je huis, zonder het gebruik van aardgas. En zeker niet onbelangrijk, voor beiden kun je subsidie krijgen!