De zolder wordt vaak gebruikt als grote opslagplaats voor spullen die we niet meer willen zien of niet meer gebruiken. “Weggooien? Nee, misschien komt het nog wel een keer van pas.” Ondertussen wordt de stapel spullen op zolder alleen maar groter en groter waardoor we door de bomen het bos niet meer zien. Komt dit je herkenbaar voor? Lees dan snel verder. In dit blog gaan we je helpen met het opruimen van jouw zolder. We delen de beste tips zodat jouw zolder straks weer netjes en geordend is.
Maak een opruimplan
“Bij het begin beginnen.” Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want waar is het begin op een rommelige zolder? Voordat je start met het sjouwen van alle spullen, is het slim om een plan van aanpak te maken. Hiermee bedoelen we dat je alvast doel voor ogen stelt en bedenkt hoe de zolder eruit moet zien na de grote opruiming. Maak een kleine schets of schrijf het voor jezelf op. Het maken van een opruimplan heeft twee grote voordelen:
- Doordat je weet hoe de zolder eruit gaat zien, weet je ook wanneer je klaar bent met opruimen en ordenen. Op die manier werk je makkelijker naar het eindpunt toe.
- Door de focus te leggen op het eindresultaat blijf je gemotiveerd, ook wanneer er geen eind lijkt te komen aan deze helse klus.
Het echte opruimwerk kan beginnen
Na het maken van een opruimplan kun je echt aan de slag gaan met het opruimen van je zolder. Van een zolder een nette ruimte maken gaat gepaard met het weggooien van spullen. Toch is dit een puntje wat bij de meeste van ons moeilijk is en dat is logisch. Ga bij jezelf maar eens na wat voor spullen er op jouw zolder staan. Waarschijnlijk zijn het veelal spullen van vroeger en spullen die je niet gebruikt maar wel een emotionele waarde hebben. Daarnaast staan er vaak seizoensgebonden dingen óf dingen die je ‘voor de zekerheid’ bewaard. Het is geen gemakkelijke klus om deze spullen weg te gooien.
Zolder opruimen = spullen wegdoen
Hoe moeilijk het ook is, het hoort erbij. Gooi je niets weg, staat het binnen no time weer vol met rommel. Bewaar alleen spullen die op dit moment van toegevoegde waarde zijn in jouw leven en waar je nu blij van wordt. Alle spullen die je hebt ‘omdat je het later misschien kunt gebruiken’ of ‘omdat je het toen zo leuk vond’ kunnen weg. Om het weggooien van spullen wat makkelijker te maken hebben we een aantal tips voor jullie op een rijtje gezet:
- Focus je vooral op wat mag blijven en waarom, niet op wat weggaat. Op die manier blijf je gemotiveerd om door te gaan.
- Vraag iemand om je mee te helpen. Samen is immers gezelliger dan alleen.
- Probeer niet alles in een dag te doen. Je hebt deze spullen heel wat jaren opgespaard. Alles op één dag opruimen is daarom bijna onmogelijk. Probeer er maximaal één uur op een dag aan te besteden.
Eerst opruimen dan organiseren
Veel mensen zien opruimen als het organiseren van spullen, terwijl het organiseren pas gedaan kan worden nádat je hebt opgeruimd. Je bent nu op dit punt beland. Er zijn een heleboel spullen waarvan je afscheid hebt genomen. Nu kan het ‘opbouwen’ beginnen. Om jouw zolder netjes en geordend te krijgen, is het slim om gebruik te maken van opbergdozen. Categoriseer al je spullen en stop deze per categorie in dozen. Plak een naamsticker op de doos zodat je weet wat erin zit. Wanneer je iets zoekt, hoef je niet alle dozen open te maken. Stapel de dozen op of zet deze in open kasten, et voilà, wat een ruimte en rust heb jij gecreëerd!
Ruimte over? Verhuur het!
Door de ruimte die je hebt gecreëerd kun je de zolder een hele nieuwe functies geven. Denk aan studeerkamer, kinderkamer, etc. Geef je de ruimte geen andere functie? Misschien is Swappbox dan iets voor jou. Het platform voor het huren én verhuren van een opslagruimte. Op die manier help je andere aan een opslagruimte, en verdien jij een centje bij door het aanbieden van bijvoorbeeld de zolder. Dus begin snel met opruimen en cashen maar!
Leave A Comment