Warmtepompen, je hoort er tegenwoordig steeds meer mensen over praten. Niet gek ook, aangezien de gas prijzen de pan uitschieten en er geen vooruitzicht is op een prijsdaling van het gas. Het aanschaffen van een warmtepomp is niet een goedkope onderneming, maar wel een hele verstandige investering zowel voor het milieu als de eigen portemonnee. Nu snappen wij dat je iets wat veel geld kost, niet zomaar aanschaft zonder enige kennis van het product te hebben. Om te helpen beantwoorden wij in dit blog de belangrijkste vragen rondom warmtepompen.
Warmtepomp, wat is dat?
Een warmtepomp is een apparaat dat het huis verwarmd op een duurzame manier. Dit gebeurd zonder aardgas, waardoor hierop bespaard kan worden. De precieze werking van het apparaat wordt een vrij technisch verhaal, maar het komt er op neer dat er warmte verplaatst wordt en door middel van een compressor verspreidt wordt. De koude lucht wordt door middel van een vloeistof (koude middel) gekoeld, waarna hij de ruimte kan afkoelen. Snappen jullie het nog? Nee, wij ook niet! Maar dat is geen probleem, want alles wordt op de site van milieu centraal nog eens haarfijn uitgelegd.
Waarom een warmtepomp nemen?
Zoals bekend zijn de gasprijzen op dit moment niet om over naar huis te schrijven. Het vooruitzicht ziet er ook niet al te best uit, aangezien een van de sancties is dat de EU van het Russische gas af gaat. Dit kan zomaar betekenen dat we in Groningen gas blijven boren, wat niet te hopen is voor de mensen daar. Hoe minder mensen gas nodig hebben des te minder je, je landgenoten van aardbeving schade voorziet!
Ook ben je een dief van je eigen portemonnee als je niet tijdig instapt in deze trend. In 2022 krijg je nog subsidie voor het plaatsen van een warmtepomp. Dit bedrag ligt tussen de 500,- en de 2.500,- euro en is afhankelijk van welk type warmtepomp er aangeschaft wordt.
Welke warmtepomp moet ik kiezen?
Warmtepompen heb je in verschillende soorten en maten. De bekendste zijn de volledig elektrische warmtepomp en de hybride warmtepomp. Een volledig elektrische warmtepomp verwarmt het huis en verwarmt ook het water in de badkamer en keuken. Wanneer er ook op een elektrische kookplaat gekookt wordt zijn huizen die voorzien zijn van een volledig elektrische warmtepomp dus compleet van het gas af.
De hybride warmtepomp is de meest voorkomende warmtepomp in Nederland. Deze warmtepompen werken samen met de cv-ketel om het huis te verwarmen. Hierbij doet de warmtepomp al het werk, behalve op dagen dat het echt heel erg koud is. Dan wil de cv-ketel nog wel eens bijspringen. Ook zorgt de cv-ketel nog voor de opwarming van het water in het huis, dus je bent nog niet volledig van het gas af. Daarnaast is vrij recent de hoge temperatuur warmtepomp zoals de Acond warmtepomp in populariteit gestegen. Bij een -22 graden buitentemperatuur is een aanvoer van 65 graden mogelijk, bij -15 verwarmt de warmtepomp nog naar 70 graden.
Wat kost een warmtepomp?
Zoals bekend is het aanschaffen van een warmtepomp geen goedkope investering. Wel krijg je subsidie van de overheid en ga je veel dure gaskosten besparen. Jaarlijks bespaar je tot wel 70% op je huidige aardgasverbruik. Wel gaan de kosten van het elektriciteitsverbruik omhoog, maar dit is niet te vergelijken met de kosten van het gas. De kosten van een warmtepomp kunnen tussen de 7.000 en de 10.000 euro worden geschat. Hou daar de subsidie vanaf en bereken je eigen aardgas besparing en je hebt een redelijke indicatie van wanneer jij jouw warmtepomp terugverdient!
Leave A Comment