Wellicht associeer je neon verlichting vooral met de oplichtende neon letters in horecagelegenheden, winkelgebieden of op straat. En de toepassing van neon letters en borden als reclame is zeer verklaarbaar. Met de fluorescerende lampen wordt een opgewekte sfeer gecreëerd, en de letters of het symbool die hiermee worden gevormd, zal in het oog springen van passanten. Ook kunstenaars zetten neonverlichting in als medium. Dit biedt mogelijkheid om op krachtige wijze ideeën te uiten, en een bepaalde visie tot leven te brengen. In dit artikel nemen we je mee in de ontwikkeling van neonverlichting als artistiek middel.
Neonverlichting als kunst door de jaren heen
In de jaren 60 en 70 begon neonverlichting aan zijn opmars als medium in de kunst. Dit was te danken aan kunstenaars zoals Bruce Nauman, Dan Flavin en Keith Sonnier. Zij zeiden gedag tegen de meer standaard materialen die worden toegepast in de beeldhouwkunst, en kozen ervoor om driedimensionale kunstwerken te creëren via neonverlichting. Deze werken waren dus echt een artistieke uiting en de commerciële functie van neon verlichting verviel hierbij.
Hierna werd neon vaker toegepast binnen de kunst. Het biedt een manier om diepte te creëren in werken en een visueel statement te maken. Tegenwoordig zien we deze verlichting onder andere terugkomen in video- beeldhouw- en installatiekunst.
‘Schepper’ van de neon kunst
Dan Flavin wordt ook wel aangeduid als de grondlegger van neon kunst. Deze kunstenaar had diverse baantjes in musea, zoals liftbediende en bewaker in het Museum of Modern Art, waar hij bevriend raakte met enkele kunstenaars. Flavin overwoog om licht te gaan verwerken in zijn sculpturen. Aangemoedigd door zijn vrienden uit de kunstwereld, creëerde hij zijn eerste werken met neon verlichting, binnen de “Icons serie’’. Dit vormde het startschot voor het verder experimenteren met kleur, licht en vormen, zoals Flavin dat de rest van zijn carrière bleef doen.
Alternatief neon
Een modern alternatief op neon, wordt gevormd door led letters. Deze letters worden gemaakt van LED verlichting, wat langer meegaat, energiezuiniger is en waarbij de lichtsterkte consistent is. Dit biedt een mogelijkheid voor de kunst- en reclamewereld om deze felgekleurde verlichting te blijven omarmen, zonder de wens voor verduurzaming te negeren.
Neon als woondecoratie
Vind jij kunstwerken waarin neon verlichting is verwerkt ook zo tof? Of ben je al een tijdje gecharmeerd van de neon letters die op de wand van jouw favoriete horecagelegenheid prijken? Bekijk dan de mogelijkheden om neon verlichting in jouw interieur toe te passen. Natuurlijk is de gemiddelde wanddecoratie van neon niet van dezelfde artistieke kwaliteit als de werken van Flavin of zijn collega’s. Toch bieden ook de meer standaard sculpturen en wanddecoratie met neon verlichting een erg leuke, originele manier om een frisse eyecatcher aan je interieur toe te voegen. Laat je dan ook inspireren door de creatievelingen uit de kunstwereld en zij die het materiaal inzetten als lichtreclame, en kijk welke mogelijkheden er zijn.
Conclusie: neon verlichting als reclame en kunst
Concluderend kunnen we dus stellen dat neonverlichting dankzij de diverse toepassingsmogelijkheden niet alleen in de reclamewereld uitkomsten biedt. Het materiaal is inmiddels omarmd door de kunstwereld omdat het een geweldige mogelijkheid biedt om boodschappen op krachtige wijze uit te drukken. Uiteraard kun jij dit materiaal ook inzetten om je interieur van creatief, vrolijk element te voorzien.
Leave A Comment