De opkomst van elektrische auto’s blijft niet onopgemerkt. Laadpalen schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Bij steeds meer huizen en bedrijven zie je laadpalen aan de muur of aan een paal hangen. Echter moeten mensen vaak nog erg wennen aan dit idee en vallen niet alle laadproducten in de smaak. Welke keuzes heb je als je voor een stijlvolle oplossing wilt gaan?
Laadpaal met vaste kabel
De normale laadpaal heeft keuzes uit verschillende kabellengtes die vast gemonteerd zitten aan de laadpaal. Deze kabels kunnen variëren van twee tot aan vijftien meter. Dit zijn rechte kabels die aan de kabelhouder hangen als deze niet worden gebruikt voor het opladen van de elektrische auto. Een lange laadkabel zal goed zichtbaar zijn. Sommige mensen vinden dat de laadkabel hierdoor te prominent aanwezig is. Dit kan men beperken door een gewenste maat laadkabel aan te schaffen, welke natuurlijk wel in staat is om bij de auto te komen.
Daarnaast kan je er voor kiezen om de stekker van de laadkabel schoon en veilig op te hangen middels een speciale stekkerhouder. Hierdoor kan de stekker tussen laadsessies door veilig worden opgehangen én geeft dit ook een aantrekkelijkere uitstraling in plaats van de gehele kabel over een kabelhaak heen te hangen waar de stekker los aan bungelt.
Laadpaal met spiraal kabel
Vind je een rechte laadkabel visueel toch niet erg aantrekkelijk? Wellicht is een spiraal kabel dan een oplossing voor het oog. Dit is een gekronkelde kabel die elastisch is, vergelijkbaar met de kabel van een oude telefoon. Als de kabel niet wordt gebruikt hoeft deze dus niet om de laadpaal gewikkeld te worden omdat deze door de spiraalvorming zelf terugveert en oprolt. Tevens zal een spiraal kabel niet de grond raken tijdens het opladen waardoor de spiraalkabel schoner blijft.
Socket wallbox
Vind je de rechte kabel en de spiraal kabel beiden niet mooi? Dan is er altijd nog de keuze uit een socket wallbox. In een socket wallbox zit een socket (stopcontact) waar de kabel in- of uitgeplugd kan worden. De kabel hoeft dus niet aan de laadpaal te zitten als er niet wordt opgeladen. Als de auto niet wordt opgeladen kan de kabel uitgeplugd worden waardoor je de kabel niet aan de muur hebt hangen en deze kan opbergen op een gewenste plek. Een ander bijkomend voordeel is dat er geen ongewenst gebruik kan worden gemaakt als de laadkabel niet vast zit aan de laadpaal. Daarnaast wordt een wallbox model oplaadpunt vaak als stijlvoller ervaren dan een laadpaal model.
Leave A Comment