Wil je graag je eigen kruiden kweken? Een kruidentuin is ideaal als je veel kookt met verse ingrediënten. Zo kun je uiteindelijk kruiden uit eigen tuin gebruiken zonder chemische bestrijdingsmiddelen of andere kunstmatige stoffen. Daarnaast is het een stuk duurzamer en natuurlijk een leuke bezigheid om gebruik te maken van een eigen kruidentuin. Wil jij dus weten wat er komt kijken bij het maken van een kruidentuin? Lees dan vooral verder.
Wat is een kruidentuin?
Een kruidentuin is een plek waar je je eigen kruiden kweekt. Dit kan zowel binnen als buiten zijn. Er zijn veel verschillende soorten kruiden die je kunt gebruiken voor een kruidentuin. Zo kan jouw kruidentuin bestaan uit tuinkruiden maar ook uit kruiden die een medicinale werking hebben. Je bepaalt zelf welke kruiden je wilt kweken zodat je voortaan beschikt van verse kruiden in bijvoorbeeld de thee of verschillende gerechten.
Kruidentuin maken doe je zo
Welke stappen moet je doorlopen om een kruidentuin te maken? We nemen de liggen van een kruidentuin, de inleiding, de grond en onderhoud van een kruidentuin met je door. Hierdoor ben je helemaal voorbereid om een kruidentuin te maken
- Ligging: Een kruidentuin heeft niet veel onderhoud nodig als je zorgt voor een goede aanleg. De ligging ervan is erg belangrijk. Kies dus eerst een plek waar jij je kruiden wilt kweken. Niet alle kruiden hebben evenveel zonlicht nodig. De ideale plek om een kruidentuin te maken, is een plek waar de zon minstens zes uur per dag schijnt. Daarnaast is een beschutte plek ook van belang. Zo kunnen de kruiden in alle rust groeien zonder last te hebben van te veel zon en wind.
Je kunt er ook voor kiezen om jouw kruidentuin te maken vlakbij de keuken , zodat je meer in de verleiding komt om naar buiten te lopen en een kruid te plukken. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om de kruiden te gebruiken in je eigen gerechten.
- Indeling: Wanneer je de juiste plek in je tuin hebt gevonden, is het tijd om een plan te maken. Hierbij kun je bedenken welke kruiden je wilt gaan kweken en hoe je het wilt indelen. Hieronder kun je de beste kruiden vinden om te kweken. Wil je ook fruit en groente kweken? Dan is het handig om vakken te maken per gewas. Zo kun je een kruiden vak en een groente vak maken. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de kruiden die het minst en het meest water nodig hebben samen te zetten. Zo zorg je ervoor dat de kruiden de juiste hoeveelheid water krijgen. Het is ook verstandig om de afstroom van regenwater in je plan mee te nemen. Als de kruiden te veel water krijgen, kunnen ze gaan rotten. Maak bijvoorbeeld aflopende bakken zodat het regenwater niet blijft hangen bij de kruiden.
- Grond: Zorg ervoor dat de grond goed is voorbereid. Dit kun je doen door al het onkruid weg te halen, stenen uit de grond te halen, of andere zaken die de groei van de kruiden hinderen. Gebruik biologische mest met daarboven een laag compost. Dit zorgt voor voldoende voeding voor je kruiden. Wanneer je de kruiden hebt geplant, is het belangrijk om ze meteen voldoende water te geven. Zorg voor voldoende ruimte tussen de kruiden zodat ze kunnen groeien. Munt en Citroenmelisse zijn hard groeiende kruiden. Houd hier dus rekening mee wanneer je deze kruiden wilt gaan kweken.
- Onderhoud: Een ander hulpmiddel bij het maken van een kruidentuin, is een schema. Hiermee kun je bijhouden hoeveel water je hebt gegeven en wanneer. Ook kun je het oogsten bijhouden. Het is belangrijk dat de kruiden regelmatig worden geoogst zodat de kruiden meer blad produceren. Voor het oogsten van kruiden heb je nodig:
- Schaar
- Keukenpapier
- Bakje
Knip met een schaar de kruiden af en doe ze in een bakje. Je kunt de kruiden wassen en op laten drogen op een stukje keukenpapier. Hierdoor kun je ze dezelfde avond al gebruiken. Je kunt de kruiden het beste in de ochtend oogsten omdat ze dan over de meeste oliën beschikken. Zorg er wel voor dat je de kruiden oogst die oogstrijp zijn. Je kunt de kruiden bestuderen voordat je ze wilt oogsten. Wanneer de kruiden knoppen hebben gevormd weet je zeker dat je ze kunt gebruiken.
Welke kruiden voor een kruidentuin?
Er zijn veel kruiden die je zelf kunt kweken in een kruidentuin voor zowel binnen als buiten. De meest voorkomende kruiden zijn:
- Bieslook
- Gebruik: voor in soepen, sauzen, salades. Heeft een verfijnde uiensmaak.
- Grond: een rijke en vochtige grond.
- Plaats: tamelijk veel zon nodig.
- Binnen en buiten te kweken.
- Citroenmelisse
- Gebruik: zorgt voor een frisse citroenachtige smaak. Voor in salades, sausen, kip- en visgerechten.
- Grond: een rijke en vochtige grond.
- Plaats: in de volle zon en ‘s middags in de schaduw.
- Binnen en buiten te kweken.
- Peterselie
- Gebruik: garnering, soepgerechten, warme gerechten. Bevat veel vitamine C.
- Grond: goed doorlatende, vochtige grond.
- Plaats: niet in de volle zon, liefst half in de schaduw.
- Binnen en buiten te kweken.
- Oregano
- Gebruik: Zoet-pittig ruikend. Voor in de Italiaanse keuken: pizza, pasta, soepen, vlees.
- Grond: droge grond.
- Plaats: in de volle zon.
- Binnen en buiten te kweken.
- Rozemarijn
- Gebruik: genezende werking. Voor in vleesgerechten, soepen en salades.
- Grond: goed doorlatende ondergrond.
- Plaats: zonnig en beschut.
- Binnen en buiten te kweken.
- Tijm
- Gebruik: heeft een kalmerende werking. Voor bij groenten, vis, salades, vlees.
- Grond: droge goed doorlatende grond.
- Plaats: droog, in de zon.
- Liefst binnen kweken, kan ook buiten.
- Salie
- Gebruik: voor in sauzen, bij vlees en vis.
- Grond: goed doorlatend.
- Plaats: in de volle zon.
- Binnen en buiten te kweken.
- Tuinkers
- Gebruik: vergelijkbaar met de smaak van mosterd. Wordt gebruikt in salades of als garnering van broodjes. Alleen vers eten.
- Grond: natte grond. Kan ook zonder aarde
- Plaats: in zonlicht
- Binnen en buiten te kweken.
- Basilicum
- Gebruik: Italiaanse gerechten, sauzen en kipgerechten. Bevat veel gezonde mineralen.
- Grond: voedende grond, goed doorlatend.
- Plaats: beschutte en zonnige plek.
- Binnen beginnen, kan niet tegen vorst.
- Munt
- Gebruik: menthol smaak. In thee en fruitgerechten.
- Grond: licht vochtige rond.
- Plaats: zon of schaduw. In de zon ontstaat de meeste kleur, geur en smaak.
- Binnen en buiten te kweken.
Kruidentuin Tips
Om je kruiden zo lang mogelijk te kweken en goed te onderhouden zijn er een aantal kruidentips waar je gebruik van kunt maken:
- Kies voor soorten kruiden, groente en fruit die je zelf graag eet.
- Zorg dat de kruidentuin van noord naar zuid loopt, zodat je optimaal gebruik kunt maken van de zon.
- Droog of vries de kruiden aan het einde van het seizoen in. Zo kun je het hele jaar door genieten van zelfgekweekte kruiden.
- Begin met kweken in september. De grond heeft dan nog een warme en aangename tempratuur.
- Plant de kruiden in rijen.
- Gebruik naambordjes zodat je weet welk kruid het is.
- Kies voor potten met gaten in de onderkant. Niet alle kruiden hebben dezelfde verzorging nodig.
- Zachte kruiden met flexibele stelen zijn niet winterhard.
- Oogst regelmatig voor meer kruiden met smaak.
- Onderzoek welke kruiden niet naast elkaar mogen staan.
Voor het maken van een kruidentuin is het handig om eerst te bedenken hoe je het wil gaan doen. Maak een plan over welke kruiden je wilt kweken, waar in de tuin je ze wilt kweken en hoe je ze gaat onderhouden. Hierdoor ben je helemaal voorbereid op jouw kruidentuin.
bedankt voor de goede tips in je artikel
Goed om te weten hoe ik moet beginnen met mijn kruidentuin! Ik zou ook graag verschillende groentes en kruiden willen verbouwing. De juiste bodem en klimaat zijn natuurlijk een must.