Een slim huis, gordijnen die automatisch open gaan zodra je wakker wordt, de lichten bedienen met je smartphone en een sms’je wanneer je wasmachine klaar is. Maar hoe begin je eigenlijk aan het slim maken van je eigen huis?
De ontmoetingsplaats van de slimme apparaten
Bij het beginnen van een smarthome is het van belang om het juiste smarthomeplatform te kiezen. Een smarthomeplatform is een app die alle smarthome apparaten met elkaar synchroniseert en laat samenwerken. Voorbeelden van smarthomeplatformen zijn Google Assistent, Amazon Alexa, Apple HomeKit, Athom Homey en Samsung SmartThings. Niet elk apparaat kan op elk platform ook heeft niet elk smarthomeplatform dezelfde functionaliteiten. Het is dus van belang om goed in te lezen over deze functionaliteiten. Zo kan je het juiste smarthomeplatform voor jouw slimme huis kiezen.
Het hart van de smarthomes
Wanneer je start met smarthome zal je merken dat er bij verschillende soorten apparaten kleine kastjes voor in de meterkast worden bijgeleverd. Deze kleine kastjes heten ‘hubs’. Hubs zorgen ervoor dat de desbetreffende apparaten verbonden kunnen worden met het internet, en kunnen communiceren met jouw smarthomeplatform. Tijdens het aankoopproces is het dus van belang om te kijken of het product jouw smarthomeplatform ondersteunt.
Het slimste lichtpuntje in huis
Er zijn verschillende apparaten om je huis slim mee te maken. Een van de bekendste apparaten zijn de slimme lampen. Deze slimme lampen worden zo genoemd omdat de lampen in verbinding staan met WiFi, Bluetooth of Zigbee. Doordat deze lampen in verbinding staan met WiFi, Bluetooth of Zigbee geeft dat de mogelijkheid om de lampen via je smartphone, stem en schematisch te besturen. Dit kan erg handig zijn wanneer je bijvoorbeeld weg gaat van huis, en helemaal vergeten bent om de lampen uit te doen. In plaats van terug te rijden naar huis, kan je nu via je smartphone de lampen op afstand uit schakelen. Dat is het ideale aan het hebben van een slim huis.
Er zijn ook verschillende soorten lampen om je huis slim mee te maken. Zo heb je de keuze uit drie verschillende slimme lampen. Deze drie verschillende lampen zijn WiFi, Bluetooth of Zigbee lampen. Hieronder volgt een overzicht van de voor en nadelen van elk soort lamp die je aan je smarthome kan toevoegen.
Bluetooth lamp
Voordeel:
- Blijft bedienbaar via de app wanneer het WiFi netwerk wegvalt.
- Belast je WiFi netwerk niet.
- De Bluetooth lampen zijn de goedkoopste van de drie verschillende lampen.
Nadeel:
- Bluetooth lampen kan je alleen besturen wanneer je er 10 meter in radius van bent.
- Je kan niet bekijken welke lampen er in of uitgeschakeld zijn.
WiFi lamp
Voordeel:
- Ook wanneer je niet thuis bent kan je deze lampen besturen.
- De WiFi lampen zijn goedkoper dan de Zigbee lampen.
Nadeel:
- Belast je WiFi netwerk.
- Zijn WiFi afhankelijk, zodra het WiFi wegvalt zijn ze niet meer via de app te bedienen.
Zigbee lamp
Voordeel:
- Zijn gekoppeld aan een hub waardoor ze erg stabiel zijn.
- Je kan de slimme lampen wanneer en waar je wilt besturen.
- Belast je WiFi netwerk niet.
- Werken vaak met de meeste smarthomeplatformen.
Nadeel:
- De Zigbee lampen zijn vaak erg prijzig.
Kosten besparen met een slim apparaat?
Een slimme thermostaat is het enige apparaat dat zich op termijn terugbetaald. Dit omdat een slimme thermostaat 10% tot 15% van je gasrekening kan besparen. Maar hoe doet een slimme thermostaat dat nou eigenlijk? Een slimme thermostaat bekijkt jouw dagelijkse patronen, aan de hand van deze patronen stelt hij een verbruiksschema op. Hierdoor wordt het huis of het water niet de hele dag warm gehouden, alleen wanneer het nodig is. Daarnaast staat de slimme thermostaat in verbinding met het WiFi netwerk hierdoor kan de thermostaat ook communiceren met je smartphone. Zo kan je ervoor kiezen om de slimme thermostaat toegang te laten krijgen tot de locatie van je smartphone. Zo weet de thermostaat dus wanneer je wel of niet thuis bent, hierop past de thermostaat de temperatuur automatisch aan. De prijs van de slimme thermostaten verschilt erg per merk en functionaliteiten, maar gemiddeld ligt de prijs rond de 150 euro. Een slimme thermostaat is niet weg te denken uit een slim huis.
Op staan met de gordijnen open
Stel elke dag dat je wakker wordt zijn de gordijnen al voor je open gedaan. Dit geeft een extra luxe ervaring. Dit is namelijk ook mogelijk binnen je slimme huis. Hiervoor is het niet eens nodig om je rails of gordijnen die er nu hangen te vervangen. Er bestaan verschillende apparaten die je op de bestaande rails kan laten werken. Zo kan je deze slimme gordijnen bedienen via de app, stem en schematisch. De prijzen van deze gordijnen variëren erg, maar het goede nieuws is dat deze apparaten om je gordijnen slim te maken elk jaar goedkoper worden door de toenemende smarthome concurrentie.
Het slimme huis kan inbraak voorkomen
Het slimme huis is niet alleen handig, maar zorgt ook voor een veiligere leefomgeving. Zo zijn er verschillende apparaten die helpen bij de beveiliging van je huis. Voorbeelden van deze apparaten zijn camera’s, bewegingssensoren en contactsensoren. Je krijgt dan bijvoorbeeld een sms’je wanneer er beweging is gedetecteerd, of wanneer een deur of raam nog open staat. De beveiligingsapparaten hoeven niet eens van hetzelfde merk te zijn, doordat je de slimme apparaten kan verbinden met je smarthomeplatform werken ze ideaal samen.
Klaar voor de toekomst!
Na het hanteren van deze tips is je huis omgetoverd naar een echt smarthome. Ben je nog opzoek naar styling tips, om je smarthome nog gezelliger te maken. Zie dan ook één van de andere blogs.
Leave A Comment