Heb jij net een huis gekocht? Of woon jij al jaren in jouw droomhuis dat je volledig naar eigen smaak hebt ingericht? Hoe het ook zij; je wilt de beste woonverzekering tegen de gunstigste premie. Maar hoe vind je die? In dit artikel leg ik uit wat een woonverzekering is en waar je op moet letten als je verschillende verzekeringspakketten vergelijkt.
Wat is een woonverzekering?
Onder de noemer woonverzekering vallen drie soorten zekerheid:
- De opstalverzekering dekt schade aan het huis en alles wat daaraan vast zit, zoals een keuken of inpandige garage;
- De inboedelverzekering sluit je af voor de roerende zaken in je woning; meubels en kleding bijvoorbeeld;
- De aansprakelijkheidsverzekering verzekert onbedoeld nadeel dat jij of een gezinslid toebrengt aan een ander.
De meeste verzekeraars bieden de drie verzekeringen als pakket aan. Maar je kan ze ook apart afsluiten. Zo heb je meestal geen opstalverzekering nodig als je in een huurhuis woont. Met een koophuis is het voordeliger om voor een combinatieverzekering te kiezen. Niet alleen is de premie vaak lager, je voorkomt ook dat verzekeraars naar elkaar wijzen bij eventuele schade.
Wanneer betaalt de verzekeraar uit?
Waarvoor je kan aankloppen bij de verzekeraar hangt af van het gekozen pakket. Voor de inboedel- en opstalverzekering zijn er twee soorten dekking. Kies je voor extra uitgebreid dan betaalt de verzekeraar uit in situaties zoals vermeld in de polis. Het gaat dan onder andere om brand- en blusschade of schade door storm of inbraak. Ben je zelf verantwoordelijk, bijvoorbeeld omdat je iets op de vloer laat vallen, dan draai je ook zelf op voor de kosten. Dit is anders bij een all risk verzekering. Die is iets duurder en biedt wel zekerheid bij zelf veroorzaakte schade, zolang die per ongeluk ontstaat.
Huurders hoeven geen opstalverzekering af te sluiten, dit doet de verhuurder. Maar als je de waarde van jouw huurwoning verhoogt, bijvoorbeeld door een nieuwe badkamer te plaatsen, is het verstandig om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten bij je inboedelverzekering; het zogenaamde eigenarenbelang.
De beste verzekering tegen het gunstigste tarief
Hoe bepaal je nou welke woonverzekering de meest geschikte is? Houd bij je keuze in ieder geval rekening met de volgende zaken.
- Niet alle verzekeraars accepteren huizen met rieten daken.
- Zonnepanelen, fundering, glas, een garage en huisdieren vallen niet altijd standaard onder de dekking van een opstal- of inboedelverzekering.
- De buurt waarin je woont is bepalend voor het risico op schade en dus voor de hoogte van je premie. De inschatting per postcode verschilt per verzekeraar.
- Met een politiekeurmerk Veilig Wonen of een BORG-certificaat betaal je vaak minder premie.
- Sommige verzekeraars vergoeden tien jaar lang de nieuwwaarde van jouw verzekerde inboedel, terwijl andere al na drie jaren overstappen op de dagwaarde.
- Houd je van antiek of dure sieraden; verdiep je dan in de voorwaarden voor waardevolle spullen, zoals de maximumdekking en een eventuele buitenhuisdekking.
Leave A Comment