Duurzamer wonen

Verduurzamen is in opmars! Sinds de industrialisering gaan we allerminst zuinig om met de aarde, waardoor die stukje bij beetje steeds minder goed bewoonbaar wordt. Hoog tijd om het tij te keren! Wist je dat ze zelfs al een enorme impact op de aarde hebt door er simpelweg op te wonen? En dat er enorm verschil is tussen de impact die een westerse manier van leven heeft, en de impact van een wat ingetogener cultuur?
De gemiddelde Nederlander leeft op zo’n manier dat er 4 aardes nodig zijn om dat in de toekomst te blijven faciliteren. Helaas is die impact vooral zichtbaar in andere delen van de wereld en is het voor veel van ons een ver-van-je-bed-show. Maar met een paar simpele keuzes kun je jouw eigen impact al een heel eind omlaag schroeven en wat duurzamer wonen.
bloemen

1 – Minimaliseer

Over de jaren verzamel je flink wat spullen: kleding die te oud of te klein is en achter in een kast verdwijnt, goedbedoelde decoratie en frutsels die je ooit cadeau hebt gekregen, spullen voor een hobby waar je helemaal niet meer mee bezig bent… Wanneer je verhuisplannen hebt, is het een goed idee om ook direct eens een flinke voorjaarsschoonmaak te gaan houden wat betreft je bezittingen: Gebruik je het nog? Hecht je er nog waarde aan? Heb je het echt nodig? Kun je er misschien iemand anders blij mee maken?

Zoek je spullen uit en geef alvast wat dingen weg, breng ze naar de kringloop, of recycle ze.

2 – Kies voor klein

Wanneer je geen overdosis spullen hebt die je eigenlijk nooit gebruikt, kun je ook wat kleiner gaan wonen. Leuk hoor, zo’n kast van een huis, maar hoe wil je het in vredesnaam vullen? Naast dat je minder spullen (minder productie dus) nodig hebt om je huis leefbaar te maken, is kleiner wonen op meer fronten duurzamer: je hebt bijvoorbeeld minder energie nodig om het warm te stoken in de winter, en dat scheelt ook weer op je bankrekening!
Ga eens na wat je echt nodig hebt aan ruimte. Heb je echt zoveel slaapkamers nodig? Een enorme keuken of kook je eigenlijk nooit zo uitgebreid?

3 – Check het energielabel

Naast witgoed en auto’s hebben ook huizen een energielabel. Dit staat voor o.a. hoe zuinig je CV is, hoe goed de boel geïsoleerd is, en of je huis ook zelf energie kan opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen. In mijn studententijd grapte ik dat ik het laatste jaar in een “energielabel Z” huis leefde (al zou het vast niet veel schelen): enkel glas (say what?), enorm tochtig, en zelfs nog een ouderwetse geiser voor warm water. De verwarming moest in de winter soms op wel 27 graden om te zorgen dat het boven ook een beetje warm was! Naast dat het supervervelend en ontzettend duur is, is het ook absoluut niet milieuvriendelijk.

Gelukkig is het heel goed mogelijk om je huis te isoleren en te verduurzamen, maar je kunt ook in je zoektocht naar een huisje al kijken naar een fatsoenlijk energielabel: A, B of C. Er bestaan tegenwoordig zelfs al energieneutralen huizen!

4 – Groene energie

Wanneer je een energiezuinig huis hebt gekozen, wil je natuurlijk ook dat de energie die je gebruikt uit een milieuvriendelijke bron komt. Zo min mogelijk uitstoot please! Op hier.nu kun je heel makkelijk checken of jouw huidige energieleverancier groene stroom levert, en ook heel makkelijk een nieuwe energieleverancier kiezen. Ook kun je hier voor groen gas kiezen: biogas (duurzaam opgewekt, geen fossiel gas) of gecompenseerd gas (fossiel gas waarvan de CO2 uitstoot wordt gecompenseerd met bijvoorbeeld het planten van bomen).

5 – Eco verf

Verf is verf toch? Mispoes! Gezien je waarschijnlijk je hele huisje van een fris laagje gaat voorzien, loont het om hier een duurzame keuze te maken. En er is keuze genoeg! Wil je verf zonder gifstoffen, verf van gerecycled materiaal, fairtrade verf of 100% natuurlijke leemverf? Alles kan, en in alle prijsklassen. Zo heb je al een eco-gecertificeerde witte basisverf bij de Praxis, maar kun je ook hele hippe fairtrade kleurtjes kopen bij het merk Fairf.
Omdat het soms nog best een hele zoektocht kan zijn om het perfecte eco kleurtje te vinden voor op je muur, heb ik hier mijn zoektocht naar duurzame verf gedocumenteerd. Wij hebben nu een prachtige okergele leemverf op de muur en zijn daar ontzettend blij mee!
leemverf

6 – Tweedehands meubels

Het kost je misschien wat tijd, maar je krijgt er een hoop stijl en charme in je nieuwe huisje voor terug: koop tweedehands meubels, of meubels gemaakt van gerecycled materiaal! Het fabriceren van nieuwe producten heeft een hoop impact op de aarde en levens van anderen, ook al zien wij dat in ons relaxte westerse landje niet van dichtbij. Ook het verwerken van (vroegtijdig) afgedankte items heeft veel impact: recycling kost namelijk ook energie, en met de huidige snelle consumptiemaatschappij begint de aarde op sommige plekken in een behoorlijke vuilnisbelt te veranderen.
Door het tweedehands kopen van meubels zorg je voor minder productie- en afvaldruk op de aarde, en een hoop afdankertjes zijn nog hartstikke mooi! Zo hebben wij bijvoorbeeld een bijzettafeltje en een enorme schapenvacht van 2 vierkante meter, die eerst van mijn oom en tante waren, en alle dubbele keukenspulletjes zitten in een verhuisdoos voor wanneer mijn zusje gaat samenwonen.

7 – Groen, groener, groenst!

Wat is er nou groener dan je eigen stukje natuur? Of je nou een flinke tuin hebt of slechts een klein balkonnetje, maar er een kleine groene oase van! In verstedelijkte gebieden hebben bijen, vlinders en andere nuttige insecten het steeds moeilijker om voedsel te vinden, waardoor ze langzamerhand uitsterven. Trek die tegels uit je voortuin, zet een paar flinke plantenbakken op je balkon, en zaai een leuke bijenmix. Vaak zijn die veldbloemen ook redelijk onderhoudsarm, dus met een zak compost en een paar regenbuitjes heb je al een vrolijk gekleurde tuin. De natuur zal je dankbaar zijn.
Als je gezegend bent met groene vingers, kun je ook een moestuin aanleggen – er is niks meer satisfying dan ’s zomers een zelfgeteelde salade op tafel te zetten 🙂
Gastblog – CherryCharlie.nl