Afgevallen bladeren, vogelpoep en zand: als je zonnepanelen hebt, kunnen deze snel vies worden. Heeft vuil op de zonnepanelen een negatieve invloed op het rendement? En moeten deze schoongemaakt worden? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over zonnepanelen reinigen.

Welke soorten vuil komen voor op zonnepanelen?

Aangezien zonnepanelen op het dak liggen en je er niet goed bij kunt, kan vuil zich snel ophopen. De bladeren die van de bomen vallen, waaien er de panelen en vogels zullen erop poepen. Bovendien heb je ook nog eens te maken met stof en zand. Vooral in periodes waar veel zand uit de Sahara vrijkomt, zullen de zonnepanelen erg vervuild raken. En ook stuifmeel van planten blijft goed op de zonnepanelen liggen.

Moeten de zonnepanelen worden schoongemaakt?

Al dat vuil is vervelend, maar het hoeft lang niet altijd schoongemaakt te worden. Dit komt doordat de zonnepanelen op zo’n manier liggen, dat de regen het vuil vanzelf afspoelt. Ook zit er een dunne, vuilafstotende laag op, waardoor er weinig vuil op de zonnepanelen blijft liggen. In sommige gevallen is het echter wel aan te raden om de zonnepanelen schoon te maken. Als de zonnepanelen ernstig vervuild zijn, kan het rendement dat ze opleveren namelijk lager worden. Je moet dan eerst wel weten of dit probleem aan de orde is, aan de hand van een monitor. Ook als je vlakbij een drukke weg of zware industrie woont is het aan te raden je zonnepanelen twee à drie keer per jaar te reinigen.

Hoe moet je de zonnepanelen schoonmaken?

Als je dan toch je zonnepanelen wilt schoonmaken, moet je wel weten hoe het moet. Reinig ze bij voorkeur in april, aangezien de zonnepanelen dan goed zijn voorbereid op de zomer. Let wel op: reinig ze niet midden op de dag, wanneer de zon het sterkst is. De zonnepanelen kunnen dan al snel heel warm worden. Schakel voordat je begint met het reinigen het stroomsysteem uit en raak de bekabeling niet aan. Maak de zonnepanelen alleen zelf schoon als je er eenvoudig bij kunt. Gebruik voor het reinigen een tuinslang, en nooit een hogedrukspuit. Eventueel kun je een natte spons of doek gebruiken.

Meer weten over het reinigen van zonnepanelen of hoe jij het maximale rendement uit je zonnepanelen kan halen? Laat je adviseren door de specialisten van Zonduurzaam. Zij hebben jarenlange ervaring op het gebied van zonnepanelen.