De temperaturen in Nederland schommelen vaak. In de zomer kan de temperatuur makkelijk boven de 30 ℃ zijn, terwijl dat in de winter 35 graden lager ligt. Dit leidt vaak tot een te koude huis. Een airconditioning in je huis plaatsen is hiervoor een oplossing. Een airconditioning zorgt ervoor dat het binnenklimaat comfortabel is, op elk moment van het jaar. Ook wordt de lucht gefilterd en ontvochtigd. Echter zijn er verschillende soorten airconditionings, deze verschillende soorten zijn ook afgestemd op de verschillende behoeftes en woonsituaties.

 

Welke soorten airconditionings zijn er?

De verschillende categorieën airconditioning zijn er met name voor het gebruiksgemak. Binnen deze categorieën vallen nog vaak subcategorieën, maar de verschillen daarin zijn vaak merkgerelateerd. In het algemeen worden er twee categorieën airconditionings erkent:

  • Vast: De vaste airconditioning heeft zijn naam te danken aan het feit dat deze airconditioning altijd ergens aan hangt, je ziet hem daarom ook vaak op de muur of aan het plafond. Een vaste airconditioning gebruikt koelvloeistof om een ruimte te verkoelen of te verwarmen. De temperatuur wordt overgedragen. Buiten- en binnenlucht komen bij een splitairco niet met elkaar in contact
  • Mobiele / stand-alone: Een mobiele airconditioning haalt de warmte uit de lucht en de koele lucht die overblijft wordt dan in de kamer geblazen. De warmte die uit de lucht is getrokken/onttrokken, wordt via een afvoerslang naar buiten afgevoerd.

 

Mobiele aircoSplit airco

 

Welke soort airconditioning moet ik kiezen?

Bij het kiezen van de juiste airconditioning is het verstandig om te kijken naar jouw woonsituatie. Beide soorten airconditionings bieden zijn voor- en nadelen. De voor- en nadelen gelden niet voor iedere situatie.
Split-unit airconditioning: De vaste airconditioning is de ideale klimaatregelaar. Daarom is deze ook het hele jaar door te gebruiken. Je kunt de temperatuur in een kamer regelen, hierdoor hoef je niet heel je huis te verkoelen of te verwarmen. Dit is zeker duurzaam en scheelt ook geld op je energierekening. Bij een multi split systeem, kun je meerdere binnenunits koppelen aan één buitenunit.

Het nadeel van split unit systemen is dat de installaties complexer zijn. Voor het koppelen van het binnen en buitendeel is wettelijk gezien een STEK-gecertificeerde monteur nodig. Ook dient er voldoende ruimte te zijn om het buitendeel van de airco te kunnen plaatsen. Heb je geen zin in complexe installaties? Kies dan voor een mono-block airco. Deze hoeft niet aangesloten te worden door een STEK-gecertificeerde monteur, en koelt een stuk beter dan de mobiele airco én is een stuk stiller. Ook moet je de mogelijkheid hebben om de split-unit airconditioning buiten te plaatsen.

 

Mobiele airconditioning: De mobiele airconditioning is ideaal om te verplaatsen en te installeren. Hij kan makkelijk het huis door en zolang je een raam hebt, kan deze airconditioning een individuele kamer makkelijk koelen. De mobiele airconditioning werkt ook als luchtontvochtiger doordat koude lucht minder waterdamp bevat dan warme lucht. In de waterbak van de mobiele airconditioning wordt het condenswater wat overblijft opgevangen. Ze zijn makkelijk te installeren en te verplaatsen. Je hangt de slang uit het raam en kunt genieten van de verkoeling. Vergeleken met andere aircotoestellen is de mobiele airconditioning wat goedkoper.

De mobiele airconditioning is misschien handig omdat je het kan verplaatsen, wel is hij vaak zwaar. Het is dus niet ideaal als je elke dag de airconditioning van kamer naar kamer moet tillen. Voor een grote ruimte is de mobiele airco niet geschikt omdat het koelvermogen laag is. Het kan dan lang duren voordat de kamer eindelijk gekoeld is. Met de slang die buiten hangt, is het soms ook mogelijk dat er nog steeds warme lucht naar binnen stroomt via het raam. 

Monoblock airco

Koelvermogen berekenen

Een split-unit airconditioning is een goede keuze wanneer de benodigde vermogen een hoge Watt aangeeft. Een mobiele airconditioning is misschien een betere keuze wanneer de benodigde vermogen Watt juist weer lager ligt. Maar dit hoeft niet altijd waar te zijn. Een vaste split-airco zal altijd sneller en efficiënter koelen dan een mobiele airco.
Wanneer de ruimte ervoor is heeft een monoblock of split-airco altijd de voorkeur. Meerdere variabelen spelen hier een rol in. Zo is het handig om te weten wat de afmetingen, isolatiewaarde en type dak van de ruimte zijn.
Je kunt ook zelf makkelijk berekenen hoeveel koelvermogen je ruimte nodig heeft via een online tool.
Aan de hand van de resultaten kan je makkelijk een airconditioning kiezen die geschikt is om de ruimte te koelen of te verwarmen. 

Een airconditioner kopen klinkt misschien makkelijk. Echter is de aankoop iets waar je best wel wat tijd in mag investeren. Een juiste investering brengt je plezier voor jaren. In elke categorie zit er een airconditioning die zich aan jouw wensen en woonsituatie voldoet.