Als je kale muren in huis hebt, dan kan dat soms erg onpersoonlijk voelen. Het lijkt dan alsof je in een hotel woont. Hang je kunst, foto’s en andere wanddecoratie op, dan geeft dit je huis meteen een persoonlijkere uitstraling. Je kunt dan echt laten zien wie je bent. Kunnen jouw kale muren ook wel versiering gebruiken? Lees dan snel verder, want in dit artikel delen we een aantal ideeën voor wanddecoraties. Deze pas je makkelijk toe in je eigen huis!

Statement maken in huis

Als je één groot gedeelte van de muur opvult, dan valt dit meteen erg op. Dit is tevens ook het makkelijkste idee, want je bent dan in één keer klaar. Kies dus bijvoorbeeld voor een groot schilderij of wanddecoratie met foto’s om een muur op te vullen. Maar een mooie uitvergrote print of een spiegel staan ook niet mis. Of wat dacht je van een bijzonder object inlijsten en ophangen aan de muur? Door objecten in te lijsten en op te hangen, heb je ook meteen een leuk gespreksonderwerp als mensen op bezoek komen. Nog een leuke tip is om vergelijkbare objecten in paren of een drieluik op te hangen, zodat het samen toch een geheel vormt. Zeker als je een grote muur hebt, zijn twee of drie prints beter dan één.

Galeriewand

Een galeriewand is ook een goed idee om een muur te vullen. Je kunt dan je eigen collectie van je favoriete foto’s en andere dingen laten zien. Wel moet je op een aantal dingen letten als je een galeriewand maakt. Zo is het belangrijk om eerst te bedenken welke elementen elkaar aan kunnen vullen. Er moet dus het liefst een soort rode draad of een bepaald thema zijn. Je kunt op twee manieren een galeriewand realiseren. De eerste optie is door eerst alles bijeen te verzamelen en een plan te maken hoe je deze objecten gaat rangschikken. De tweede manier is door één centraal stuk te pakken en hier omheen te werken. Welke manier je uiteindelijk ook prefereert, het is in ieder geval van belang dat je niet al te veel vormen en texturen met elkaar combineert. Dit zorgt namelijk voor een onrustig geheel en wordt tegelijkertijd ook een beetje saai omdat het een rasterpatroon volgt. Objecten zoals een spiegel, doek of klok zijn goede manieren om rechthoekige fotolijsten en kunstwerken af te wisselen aan de muur.

Wanddecoratie in hexagon

Bij wanddecoratie denken we al snel aan rechthoekige fotolijsten en schilderijen. Hier is niets mis mee, maar soms is het wel leuk om creatief en origineel te zijn. Een hexagon is een zeshoekig figuur en tegenwoordig erg populair om in je interieur terug te laten komen. Denk maar aan zeshoekige tegels in de badkamer en keuken, maar hexagon wanddecoratie is ook een goed idee. Voorbeelden zijn fototegels in hexagon die je helemaal zelf kunt personaliseren. Hang deze bij elkaar op en maak je eigen collage.

Planken en richels

Houd je wel van het idee van een galeriewand, maar weet je helemaal niet hoe je alles bij elkaar moet hangen, zodat het precies bij elkaar past? Dan kun je hetzelfde effect ook bereiken door zwevende planken te gebruiken. Hier zet je ook fotolijstjes bij elkaar, maar je hebt wel meer flexibiliteit om alles met elkaar af te wisselen. De plankjes zijn relatief makkelijk zelf op te hangen. Twee of drie planken bij elkaar groeperen geeft het leukste effect. Je kunt dus foto’s op de plankjes zetten, maar objecten zoals plantjes, aardewerk of andere kunstwerkjes zijn ook goed mogelijk.

We hopen dat de bovenstaande ideeën jou inspiratie geven om je eigen muren van mooie decoratie te voorzien. Je neemt je bezoek dan mee op een persoonlijke reis langs jouw interesses en ervaringen. Voor welke wanddecoratie ga jij?