Kleine keuken? Tips voor een optimale inrichting!

We gaan steeds kleiner wonen en dat heeft verschillende redenen. Daarbij wordt de keuken vaak ook wat compacter. Heb jij maar een kleine ruimte voor je keuken? Dan is het van belang je keuken op een efficiënte manier in te richten. Kleine keukens kunnen een uitdaging zijn, maar door slim opbergen, de beste indeling en wat creativiteit kan hier een prachtige invulling aan gegeven worden. In dit blog zullen we een aantal tips geven waar je op moet letten bij het aanschaffen van een keuken in een kleine ruimte!

Wat voor een kok ben ik?

Eerst moet je even stilstaan bij de gedachte of jij een echte keukenprinses bent of er liever zo gemakkelijk mogelijk vanaf komt. Hoeveel pitjes gebruik je tijdens het koken? 2, 4 of meer? Misschien houd je niet zo van koken of bakken en is een goede magnetron wel een betere investering voor jou dan een oven. Ook een stoomoven kan erg handig zijn, hierbij heb je het gasfornuis niet eens nodig!

Kies voor compacte keukenapparatuur

We kunnen in deze moderne tijd niet meer zonder onze moderne apparaten en snufjes, zoals een waterkoker, koffiezetapparaten, staafmixer, oven etc. Deze apparaten kunnen allemaal erg handig zijn, maar waar laten we alles? In een grotere keuken is dit een minder groot probleem dan in een kleinere keuken. Kijk naar functies van apparaten die je kunt combineren! Denk aan combinaties als een combi oven magnetron, of een koelvriescombinatie. Op deze manier kun je veel ruimte besparen!

Opbergruimtes

In een kleine keuken moet je efficiënt zijn. Het is dan niet de bedoeling dat je je hele keuken volpropt met keukenkasten, dit geef je een ingesloten gevoel. Probeer daarentegen een beetje creatief te zijn.
Zo kun je een reling aan je muur maken waar je de pannen en pollepels kunt ophangen. Dit ziet er niet alleen leuk uit, maar bespaart ook nog eens ruimte. Ook de kruidenpotjes kun je leuk in een rekje aan de muur hangen. Zo heb je ze ook handig bij de hand in plaats van dat je steeds in je keukenkastje moet rommelen voor het zoeken naar het juiste kruidenpotje.
Voor het opbergen van goederen, heb je misschien wel een kelderkast die je kunt omtoveren tot voorraadkast! Zo heb je nog een keukenkastje vrij.

kruiden

Een ander zeer belangrijk punt bij het kiezen van een keuken; het design.  Denk dan aan de kleur en de stijl hiervan. Kijk ook naar de stijl die je verder in huis hanteert om tot een mooie combinatie te komen! Lees hier meer over verschillende keukenstijlen.

Kleuren

Wil je dat je ‘kleine’ keuken ruimtelijker oogt? Houd er dan rekening mee dat wit en lichte kleuren ruimte creëren en donkere kleuren een ruimte snel kleiner laten lijken. Daarentegen heeft een donkere kleur wel iets sfeer en stijlvols. Je kunt ook een ruimte ook groter laten ogen door genoeg natuurlijk daglicht naar binnen te laten!

Maak het gezellig!

Ook al is je keuken klein, probeer er wel een gezellige plek van te maken. Zo is smalle bar in je keuken niet alleen gezellig, maar ook functioneel. Door hier inklapbare barkrukken bij te plaatsen kun je gezellig koken terwijl je vrienden aan de bar staan. Maak het sfeervol met mooie lampen of decoratie als keukenboeken. Probeer het aanrecht wel leeg te houden, anders kan het rommelig overkomen.

Heb jij nog leuke of slimme ideeën voor een kleine keuken? Laat het ons weten in een reactie! We zijn benieuwd.