Zit je in het midden van een verbouwing voor een nieuw huis of ben je aan het denken aan een verbouwing van je huidige huis? Een nieuwe vloer is daar vaak onderdeel van. Misschien denk je nu of na het lezen van dit artikel, het is tijd voor iets nieuws! Bij het kiezen van een nieuwe vloer komt veel kijken. Vergelijken, wat is mooi, wat is handig? Allemaal factoren om aan te denken. In dit artikel staat informatie en voor- en nadelen van verschillende vloeren zodat je zelf een afweging kunt maken welke jij het beste vindt passen thuis!

Tapijten vloer

Een stoffen vloerbedekking was voor een lange tijd een trend. Maar, tegenwoordig keuren meer en meer mensen ze af door de nadelen die ze met zich meebrengen. Denk aan vlekken, allergieën, verkleuring en ga zo maar door. Het is zacht en vaak mooi, en dempt geluid ook prima, maar als je het voor een lange tijd wil houden is het niet erg praktisch. Kies daarom niet een extreem dure tapijten vloer als je een groot gezin hebt of als de kans groot is er snel vlekken in kunnen komen. Als je wat tapijt in je huis wil hebben wat makkelijk te vervangen is, is het ook een aanrader om een kleed te kopen en die soms te verwisselen.

Laminaat

Laminaat lijkt eigenlijk een beetje op een houten vloer, het is niet te vergelijken met een echte houten vloer maar het heeft wel een erg mooie afwerking. Het is ook goed waterbestendig, voor volledige waterdichtheid moeten de naden wel verlijmd worden. Iets minder is dat laminaat een wat harder oppervlak heeft, wat betekent dat het niet super comfortabel loopt, niet dempend is en wat kouder aanvoelt. Als je dit fijn vindt is dat juist een voordeel. Een laminaat vloer is ook makkelijk te onderhouden en wakkert geen allergieën aan.

PVC-vloeren

Polyvinylchloride vloeren zijn erg toegenomen in populariteit. Niet alleen door de mooie afwerking. De PVC-vloeren zijn sterker dan laminaat door een pu slijtlaag en gaan ook langer mee. PVC-vloeren zijn niet alleen duurzaam, het is ook milieuvriendelijk, ze worden milieuvriendelijk geproduceerd en de vloer is volledig recyclebaar. PVC-vloeren kunnen ook goed tegen vocht, waardoor deze vloer geschikt is voor de badkamer of een andere vochtige ruimte zoals een waskamer. Let wel goed op de kwaliteit en het aanleggen van de PVC-vloer. Dit kun je laten doen door een professional waarbij je vloer ook geëgaliseerd wordt. Allergieën zul je ook geen last van hebben met een PVC-vloer.

Linoleum

Ook linoleum is ideaal voor mensen met astma en allergie. Linoleum is qua voordelen erg gerelateerd aan PVC, het is alleen niet geschikt bij vochtige plaatsen. Linoleum is erg mooi, maar ook behoorlijk prijzig. Als je een linoleum vloer aanschaft, ga dan niet voor een dunne goedkopere vloer! Dat kan op termijn barsten veroorzaken.

Massief houten vloer

Een mooie massieve houten vloer zorgt heeft een uitstraling met veel karakter. Leg of laat deze niet leggen op een vloerverwarming. Temperatuurverschil en ook vocht kan het hout laten kromtrekken. Als je graag een een vergelijkbare vloer wil hebben maar graag met vloerverwarming kun je denken aan opties als lamelparket of multiplank. Net zoals de meeste andere harde vloeren zullen massieve houten vloeren en de opties hierboven ook geen allergie veroorzaken.

Hopelijk kan je met deze tips beslissen welke vloer het beste bij jou past en wat handig voor je is!