Voor veel Nederlanders is hun tuin belangrijk. Er wordt gespeeld, gekletst en gegeten. Maar wanneer je van je tuin wilt blijven genieten, is het belangrijk dat je zo nu en dan tuinonderhoud werkzaamheden uitvoert. Daarvoor geven we je in dit artikel enkele praktische tips.

De basis van iedere tuin: de bodem

Zoals voor een huis de fundering de basis vormt, zo is voor een tuin de bodem de basis. Een gezonde bodem is van essentieel belang voor gezonde plantengroei. Daarom is het belangrijk om de tuingrond zo nu en dan te bemesten met compost of mulch.

Naast de beplanting, is de conditie van de tuingrond ook van belang voor andere zaken. Bijvoorbeeld de afvoer van regenwater. Wanneer er na een regenbui water op de tuingrond blijf liggen, weet je dat de bodem mogelijk in slechte conditie verkeert. Hoewel het natuurlijk ook zo kan zijn dat er simpelweg te veel grondwater is en het regenwater op een andere manier moet worden afgevoerd.

Kortom, de tuingrond vormt de basis van een gezonde tuin. Groeit de beplanting niet goed en/of blijft regenwater liggen? Schakel dan een hoveniersbedrijf in voor professioneel tuinadvies.

De verzorging van de beplanting

Voor wat betreft de verzorging van de beplanting is het met name van belang dat je naast een gezonde bodem voldoende water geeft, regelmatig snoeit en dat de beplanting voldoende zonlicht krijgt.

Let daarom bij de aanschaf van de beplanting op welk groen je op welke plaats in de tuin poot. Wanneer je niet goed weet welke keuzes je hierin moet maken, raden we je aan om een hovenier om advies te vragen.

Een goede oplossing is overigens om voor de aanleg van je tuin eerst een tuinontwerp op te laten stellen. Op die manier weet je zeker dat iedere plant, struik en boom op de juiste plek in de tuin komt te staan.

Een belangrijke tip voor het snoeien: doe dit niet zomaar op het moment dat het jou uitkomt, maar doe het op het moment dat het beste is voor de beplanting. Ook hier geldt dat wanneer je niet weet wanneer je welk groen moet snoeien, het aan te raden is om tuinadvies in te winnen.

Onderhoud van tuingereedschap

We hebben het tot nu toe gehad over de bodem van je tuin en de verzorging van de beplanting. Maar eerlijk is eerlijk, het uitvoeren van tuinonderhoud is geen pretje als je geen goed onderhouden tuingereedschap gebruikt.

Zorg daarom dat je na het gebruik je gereedschap schoon borstelt en zo nu en dan met olie smeert. Op die manier blijft alles soepel werken en gaat je tuingereedschap langer mee.

Tuinonderhoud laten uitvoeren

Het uitvoeren van tuinonderhoud wordt door sommige mensen als een ontspannende bezigheid ervaren. Maar andere mensen hebben er juist een bloedhekel aan en willen met name in hun schaarse vrije tijd van de tuin genieten in plaats van dat ze erin moeten werken.

Geldt dat laatst ook voor jou? Dan is het beste om het tuinonderhoud uit te laten voeren door een hoveniersbedrijf. Op die manier is je tuin altijd goed onderhouden en kun je er op ieder gewenst moment van genieten, zonder dat je je hoeft te irriteren aan achterstallig tuinonderhoud.