Als het goed is hangt er op iedere woonverdieping van je huis minstens één rookmelder. Per 1 juli 2022 is dit namelijk verplicht. Maar wist je dat deze rookmelders ook wel eens onderhoud nodig hebben om goed te blijven functioneren? We vertellen je graag wat je moet doen om je rookmelders in topconditie te houden. Dat is namelijk erg belangrijk, rookmelders kunnen helpen bij het voorkomen van flinke schade als gevolg van woningbrand. Daarnaast redden rookmelders levens, ieder jaar vallen er namelijk nog dodelijke slachtoffers door woningbrand.

Testen van rookmelders

Laten we beginnen met het testen van de rookmelders. Iedere rookmelder heeft een testknop welke duidelijk zichtbaar is op het apparaat. Door deze testknop regelmatig in te drukken ben je er zeker van dat de rookmelder nog werkt. Door de knop even ingedrukt te houden zou er een geluidssignaal moeten volgen. Als dit gebeurt dan is de rookmelder nog in orde. Gebeurt dit niet, dan moet er actie ondernomen worden. In dat geval is het apparaat mogelijk defect of moet de batterij vervangen worden.

Schoonmaken van rookmelders

Het is belangrijk om te zorgen dat de rookmelder schoon is. Een vieze rookmelder kan namelijk vals alarm slaan, of juist geen alarm slaan wanneer dit wel moet. Om dit te begrijpen is het goed om te weten hoe een rookmelder precies werkt. In een rookmelder zit een zogenaamde detectiekamer, een holle ruimte. In deze detectiekamer zitten sensoren. Wanneer deze sensoren verstoord worden gaat de rookmelder af. Normaal gesproken zou dit zijn wanneer er rook in de rookkamer komt, maar bij een vervuilde rookmelder kan dit bijvoorbeeld ook stof zijn. Dit betekent dat er een vals alarm kan plaatsvinden. Door regelmatig even met de stofzuiger langs de rookmelder te gaan wordt dit voorkomen.

Weet jij hoe lang de batterijen van je rookmelders nog meegaan?

Tenzij je een rookmelder koopt die aangesloten wordt op het lichtnet zitten er batterijen of een accu in rookmelders. De levensduur van deze batterij wordt altijd aangegeven op de verpakking van het product. Wanneer deze tijd verstreken is moet de batterij of het hele apparaat vervangen worden. Er is echter geen signaal die aangeeft wanneer dit precies is, daarom moet je ervoor zorgen dat je dit weet. Of je nu een rookmelder koopt met een 1 jaar batterij, 5 jaar batterij of zelfs 10 jaar batterij, schrijft de ‘houdbaarheidsdatum’ ergens op. Bijvoorbeeld op de rookmelder zelf op een onopvallende plek. Deze levensduur is er niet voor niets, probeer de rookmelder of batterij daarom ook niet langer te gebruiken dan aangegeven.