Nieuw schilderij gekocht? Of misschien heb je zelf wel wat geschilderd op een canvas, wat zeker terug moet komen in jouw woonkamer of slaapkamer. En wat is er leuker aan de muur dan een schilderij van de hand van je kinderen? Wat voor een nieuw werk je ook hebt liggen, je wilt deze aan de muur hebben. Maar hoe pak je dat nou aan en welke mogelijkheden zijn er? In dit artikel beschrijven we drie leuke manieren om jouw schilderij op te hangen, zodat iedereen ervan kan genieten.

Met hamer en spijker direct aan de muur

De eerste wijze waarop je het schilderij kunt bevestigen aan de muur, is waarschijnlijk de meest makkelijke en praktische. Je kunt jouw canvas namelijk direct met spijker en hamer aan de muur bevestigen. Het canvas wordt zo in originele staat getoond en je hebt er weinig werk van. Het nadeel is dat er een gaatje in de muur wordt gemaakt en dat blijft uiteraard zichtbaar. Ook wanneer je het canvas verwijderd, blijft het gaatje zichtbaar.

Met een railsysteem  

Wil je geen gaatjes in je muur, dan zou je een railsysteem kunnen overwegen. Deze rails wordt aan je plafond bevestigd en van daaruit wordt met hangers jouw canvas opgehangen. Het voordeel hiervan is dat je zelf de gewenste hoogte kunt kiezen en eventueel na een tijdje ook de plek kunt veranderen. Wil je hem na een paar dagen aankijken toch wat hoger of wat meer naar links, dan is dat met dit systeem geen probleem. Doordat het canvas aan draadjes is bevestigd, is de kans wel groter dat hij wat scheef komt te hangen.

Je canvas inlijsten

Je kunt je canvas met spijker en hamer bevestigen of met een railsysteem op hangen in zijn originele staat. Maar om jouw canvas net even wat meer stijl te geven, zou je ook er ook voor kunnen kiezen deze in te lijsten. Uiteraard is niet elke lijst geschikt hiervoor, een canvas is immers dikker dan een gewone foto of poster. Speciaal voor canvassen en schilderijen zijn er daarom baklijsten. Deze lijsten worden gemaakt van hout en vormen een soort bak waarin het doek geplaatst wordt. Doordat er wat ruimte om de canvas zit, lijkt het doek te zweven in de lijst. Dat geeft een schitterend ruimtelijk effect en creëert een stijlvolle sfeer. Jouw canvas of schilderij komt op deze manier nog mooier tot zijn recht in je interieur.