Een eigen plekje hebben is heerlijk. Je geniet van jouw eigen woning in een leuke woonwijk met gezellige buren. Toch zullen er ook momenten zijn dat jij je aan je buren ergert. Bijvoorbeeld wanneer ze geluidsoverlast veroorzaken. Een keertje geluidsoverlast is natuurlijk niet erg. Dat gebeurt ons allemaal wel eens, denk aan een feestje of een verbouwing. Wanneer dit op structurele basis aan de gang is, kan het voor ontzettend veel frictie zorgen. Natuurlijk wil je je buren graag te vriend houden. Maar wat nou als de overlast te groot wordt? 

Muziekoverlast buren is dé belangrijkste oorzaak als het gaat om burenruzies. De muziekvolume hard en vervolgens nergens meer over nadenken, terwijl jullie elkaar ondertussen niet meer kunnen verstaan. Herkenbaar? Dan begrijp je waarschijnlijk ook de frustratie die hierbij komt kijken, maar hoe los je dit op? 

Ga na of er daadwerkelijk sprake is van geluidsoverlast 

Dit klinkt misschien een beetje vreemd. Als je er enorm veel last van hebt, dan moet het toch wel overlast zijn? Natuurlijk is het dan ook vervelend, maar je staat juridisch gezien niet in je recht als er niet aan bepaalde richtlijnen wordt voldaan. Omdat overlast voor iedereen anders is, zijn er richtlijnen opgeschreven om te bepalen of er daadwerkelijk sprake is van geluidsoverlast. Hierbij geldt dat een geluid tussen de 40 en 60 decibel vanaf 23.00 ‘s avonds tot 7.00 ‘s ochtends als geluidsoverlast gezien wordt. Er zijn zo enkele richtlijnen die voor overdag nét even anders zijn.

Weet je niet precies hoeveel decibel het geluid precies is? Laat dan een professionele geluidsmeting uitvoeren. Zo heb je zwart-op-wit staan of er sprake is van muziekoverlast of niet. Hierdoor sta je niet alleen steviger in je schoenen wanneer er juridische stappen worden genomen, maar ook in een eventueel gesprek met de buren.  

Ga altijd eerst in gesprek

Beter een goede buur, dan een verre vriend. Dit spreekwoord zegt natuurlijk alles. Het is belangrijk om je buren te vriend te houden. Ergens wonen waar knallende ruzie is, is niet prettig. Daarom is het goed om het probleem eerst nader te bekijken. Is het echt wel zo’n groot probleem? Hoe vaak komt muziekoverlast van de buren voor? Is dit slechts incidenteel? Vraag jezelf dan af of je niet even je ogen toe kunt knijpen en de goede relatie met de buren hiervoor op het spel wilt zetten. 

Wanneer de geluidsoverlast in grote mate blijft dat je zelf niet meer prettig kunt wonen, dan moeten er natuurlijk echte stappen worden ondernomen. Doe dit niet in woede, maar klop eerst rustig aan bij de buren. Vraag of het misschien iets zachter mag of maak afspraken over de tijden waarop de muziek wordt afgespeeld. Liggen je kinderen bijvoorbeeld tegen acht uur in bed? Vraag dan of er na die tijd geen of minder harde muziek gedraaid kan worden. Op die manier voorkom je dat er snel ruzies zullen ontstaan en kunnen veel problemen onderling opgelost worden.

Is het probleem hier niet mee verholpen? Schakel dan  hulp in van externe partijen, maar doe dit alleen als je écht geen andere mogelijkheid meer ziet. Het liefst altijd nog in samenspraak met je buren.