‘De huizenmarkt is oververhit’, is een term die je de afgelopen tijd steeds meer als dikke vette nieuwskop ziet. Er zijn natuurlijk genoeg mensen die daaronder lijden, maar je hebt er ook die er profijt van hebben. Een interessante vraag om aan jezelf te stellen is: mag ik mijn huis verhuren?

Om te beginnen: hier is geen eenduidig antwoord te geven. Dit komt doordat er enkele mazen in de wet zijn. Op het moment dat jij je bank of hypotheekverstrekker namelijk op de hoogte brengt van  je plannen, is de kans groot dat je nul op het rekest krijgt. In de benodigde voorwaarden staat namelijk dat je de woning niet mag verhuren, tenzij de bank toestemming verleent. Gebruikelijk is het dat je enkel toestemming krijgt als je hypotheek lager is dan de waarde van je woning.

Hoe kun je je woning dan toch verhuren?

In werkelijkheid zijn er veel mensen die hun woning verhuren, zonder toestemming van de bank. De geldsom die je daarvoor vangt dekt namelijk meestal de hypotheek of maandlasten, terwijl er in veel gevallen zelfs nog wat bovenop komt. Je huis verhuren levert dus een zakcentje op, wat het des te aantrekkelijker maakt. Let op: je moet er natuurlijk wel wat aan hebben. Je huis verhuren om vervolgens zelf dakloos te zijn, klinkt iets minder aantrekkelijk. Daarnaast moet je altijd rekening houden met eventuele risico’s.

verhuren-huis

Risico’s huis verhuren

Deze risico’s zullen we uitgebreid benoemen. Er bestaat natuurlijk de kans dat je huis niet bij de juiste personen terecht komt, en dat het er zelfs voor zorgt dat de waarde van je woning keldert. Gek voorbeeld: je verhuurt je huis aan iemand die elke week een huisfeest houdt, waardoor het een grote puinhoop wordt en veel dingen kapotgaan. Dit kan ook schade opleveren voor de verkoopwaarde van je woning, waar jij en de bank niet om zullen staan te springen. De bank ziet je huis namelijk als onderpand, en houdt die graag op een mooie waarde.

Meer home-blogs van MyLovelyHome lezen?