Men overweegt vaak om laminaat te nemen als er gedacht moet worden over een vloer. De voorkeur hiervoor is ook terecht. Laminaat lijkt net op echt hout, komt in verschillende kleuren en soorten. Bovendien is het makkelijk te plaatsen. Toch kan de kwaliteit van je laminaat achteruit gaan als je er niet goed mee omgaat. Dit wil je natuurlijk niet omdat het eenmaal zonde is. Gelukkig kan je er toch voor zorgen dat jij zo lang mogelijk kan genieten van je laminaat.

Bobbels in je laminaat

De ene dag is je laminaat mooi glad, en opeens zie je er bobbels in. Deze bobbels ontstaan door vocht in het laminaat en zijn vervelend omdat je het laminaat moet vervangen. Voorkomen is beter dan oplossen. Daarom moet je ervoor zorgen dat je vocht geen kans geeft als het op laminaat komt. Maak het laminaat met zo minder mogelijk vocht schoon. Valt er toch wat vocht op het laminaat? Maak het zo snel mogelijk droog. Zo voorkom jij dat er bobbels in je laminaat komt en zorg je dat de kwaliteit ervan goed blijft.

Kwaliteit laminaat

De juiste schoonmaakmiddelen

Allesreiniger lijkt ideaal om het laminaat mee schoon te maken, echter moet je allesreiniger niet gebruiken om alles te reinigen… Het gebruik van allesreiniger (en zelfs andere schoonmaakmiddelen) beschadigen je laminaat! De beschermlaag zal slijten door de chemicaliën. Natuurlijk is alleen het gebruik van water, ook niet iets wat echt schoonmaakt. Het advies is daarom om per 2 à 3 maanden je laminaat schoon te maken met laminaatreiniger. Zorg wel dat de doek waarmee je schoonmaakt, goed droog is zodat het vocht niet in het laminaat kan trekken.

Krassen in je laminaat

Door het verschuiven van meubilair, kan krassen veroorzaken in het laminaat. Dit is storend en ook nog eens lelijk! Hierbij is de glanslaag van je laminaat af, deze laag dient ook ter bescherming.
Je kunt het best ervoor kiezen om de poten van je meubilair af te dekken vanaf het begin en daarvoor stoelpootdoppen te plaatsen. Je kunt gebruik maken van inserts, deze kan je aan de onderrand van de poten plakken en zullen voorkomen dat er krassen worden gebracht in je laminaat.

Is er al schade? Geen stress! Je kunt krassen in het laminaat verwijderen met een speciale reparatie set of reparatiepasta. Zorg na het opknappen dat dezelfde fout niet twee keer wordt gemaakt!

Krassen op laminaat

Het goed onderhouden van je laminaat kan voorkomen dat je voor financiële verrassingen staat. Het is natuurlijk ook fijn als je lang van je vloer kan genieten. De kleinste aanpassingen zullen ervoor zorgen dat de kwaliteit van je laminaat lang meegaat en jij lang op je laminaatvloer kan lopen.