Een kindvriendelijke tuin is natuurlijk erg belangrijk wanneer je kinderen hebt die graag in de tuin spelen. Het is ook erg gezond voor een kind om lekker in de natuur bezig te zijn. Zo kunnen ze de iPad even wegleggen en ravotten in de tuin. Maar wat heb je nu nodig om een tuin kindvriendelijk te maken? In dit blog lees je over een kindvriendelijke tuin en hoe jij ervoor kunt zorgen dat jouw tuin kindvriendelijk wordt.

Wat is een kindvriendelijke tuin?

Met de term “kindvriendelijke tuin” bedoelen we een tuin waar een kind lekker kan spelen, terwijl de ouder kan genieten van bijvoorbeeld een terras of een loungehoek. Het is natuurlijk de bedoeling dat de kinderen kunnen spelen in een kindvriendelijke tuin. Hier kun je voor zorgen door middel van verschillende kindvriendelijke attributen. Niks is natuurlijk fijner dan een kindvriendelijke tuin waar je als ouder makkelijk op je kind kunt letten zonder naar de speeltuin om de hoek te hoeven lopen.

Vijf voordelen van een kindvriendelijke tuin

Het hebben van een kindvriendelijke tuin heeft niet alleen voordelen voor het kind, maar ook voor de ouder. Het is voor beiden een plek waar ontspanning te vinden is.

  1. Je kunt je kind goed in de gaten houden.
  2. Je hoeft je geen zorgen te maken over auto’s die langs kunnen rijden.
  3. Bevordert spelen in de buitenlucht.
  4. Geeft een gezellige sfeer voor zowel ouder als kind.
  5. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken in een kindvriendelijke tuin.

Hoe zorg je voor een kindvriendelijke tuin?

Er zijn twee aspecten waar een kindvriendelijke tuin aan moet voldoen. Het moet veilig zijn voor kinderen in de tuin en het moet een plek zijn waar kinderen kunnen spelen. Daarnaast is een kindvriendelijke tuin ook van belang voor de ouder, omdat er ook ruimte moet zijn voor de ouder om in de tuin te zijn.

Een veilig tuin
De eerste stap naar een kindvriendelijke tuin is dus de veiligheid. Je kunt rekening houden met begrenzingen van de tuin door bijvoorbeeld een schutting of een wand. Voorbeelden van afbakeningen die u wilt vermijden zijn schuttingen of een afbakening met scherpe uiteindes, openingen of gaten waar een kind een hand door kan steken. Dit kan allemaal gevaarlijk zijn voor een kind. Naast een veilige afbakening van de tuin is het ook belangrijk om een kindvriendelijke ondergrond te hebben. Voor een kindvriendelijke ondergrond is het van belang dat de ondergrond zacht is. Zo kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van gras of kunstgras, rubberen tegels onder speelattributen of zand. Een nadeel van rubberen tegels is dat deze in de zomer erg warm kunnen worden en het onprettig is voor blote voeten.

 Attributen

Om een tuin kindvriendelijk te maken zijn speeltoestellen of andere dingen waar een kind mee kan spelen, erg belangrijk. Zo kun je bijvoorbeeld een schommel plaatsen met meerdere functies. Daarnaast is een zandbak ook een goede aanvulling voor een tuin met kinderen. Dit kan later weer omgetoverd worden tot een zwembad. Een ander voorbeeld waar kinderen zich uren mee kunnen vermaken is een trampoline. Een trampoline zorgt niet alleen voor plezier maar ook voor ontspanning. Een kind kan hier bijvoorbeeld ook op gaan liggen of zitten in de zon. Een echte must om in een kindvriendelijke tuin te hebben. Het is natuurlijk wel belangrijk dat een trampoline veilig is. Zorg daarom dat het is beschermd met een trampoline rand. Dit zorgt voor extra veiligheid zodat het kind niet tussen de veringen kan komen. Daarnaast kan het ook gebruikt worden als zacht kussen voor als het kind wil gaan liggen op de trampoline.

Een kindvriendelijke tuin moet dus veiligheid bieden en een plek zijn waar het kind heerlijk kan spelen. Zo kun je rekening houden met de begrenzing van de tuin, een ondergrond en attributen voor het kind. Dit alles samen maakt een tuin kindvriendelijk en veilig. Zo kun jij samen met je kind genieten van mooi weer in de tuin.