Industriële hanglampen zijn in! Niet gek, want industriële hanglampen zijn heel geschikt om een stoere uitstraling aan je interieur te geven: ze zijn geïnspireerd op de robuuste, stalen en vaak omvangrijke fabriekslampen die ze vroeger gebruikten om fabriekshallen te verlichten. De materialen in metaalkleuren die vaak worden gebruikt voor industriële lampen en de stoere look die de grovere lampen met zich meebrengen, maken het ware eyecatchers voor aan het plafond. In dit blog voorzien we je van tips en ideeën rondom het uitkiezen en stylen van industriële hanglampen.

1. Industriële hanglampen: de keuze is reuze

Misschien denk je bij de term industriële hanglampen al snel aan een hanglamp en met grote metalen kap eromheen. Zo’n model lamp behoort zeker tot de mogelijkheden, maar er bestaan ook hanglampen in industriële stijl met een ander design. Kijk bijvoorbeeld eens naar peertjes met een soort stalen kooi of frame eromheen. De geometrische vormen die de stalen omlijsting van de lampen hebben, geven zo’n lamp zijn stoere industriële karakter. Zo hoef je niet met een grote hanglamp te gaan werken. Tegenwoordig bestaan er ook peertjes in led-uitvoering. Dit zorgt ervoor dat je lamp wel een industriële look heeft, maar duurzaam is in verbruik. Monteer een ledlamp in een bijpassende pendel voor een minimalistische hanglamp mét industriële look. Houd bij het uitkiezen van een industriële hanglamp eventueel rekening met het gewicht van de lamp die je op het oog hebt. Sommige (originele) industriële lampen zijn namelijk erg zwaar en daardoor niet geschikt om op te hangen aan het plafond van een gewoon woonhuis.

verschillende soorten industriele hanglampen

2. Industriële hanglampen passen niet alleen in de woonkamer

Hanglampen kunnen heel geschikt zijn om boven de eettafel te hangen en daarmee je eethoek van verlichting te voorzien. Toch zijn industriële hanglampen niet alleen toffe verlichtingsopties voor in je eethoek. Stel je zoekt nog een leuke hanglamp voor op de slaapkamer, waarom zou je daar dan niet een industriële hanglamp plaatsen? Als je je slaapkamer van wat “karakter” wil voorzien, is een industriële hanglamp zeker een goede optie. In de onderstaande afbeeldingen is op leuke manier toegepast.

hanglampen industrieel slaapkamer

Let er bij het uitzoeken van industriële hanglampen voor op je slaapkamer op dat de lamp sfeervol licht afgeeft en niet te fel schijnt. Het aantal Lumen geeft de sterkte van een lichtbron (zoals een spaarlamp of ledlamp) aan. Kies dus een lichtbron uit met een niet te hoog aantal Lumen en een warme lichtkleur en plaats die in de industriële hanglamp die op je slaapkamer komt.

3. Meerdere industriële hanglampjes

Waarom zou je je beperken tot één industriële hanglamp? Als je bang bent dat één omvangrijke industriële hanglamp een te groot item is in je huidige inrichting, dan kun je ook een combinatie van meerdere hanglampjes gebruiken om de industriële look in je interieur terug te laten komen. Je kunt de hanglampen op creatieve manier een plekje geven in je interieur: combineer verschillende modellen industriële hanglampen of varieer de lengtes van de hanglampen. Zo krijg je een origineel geheel.

industriele hanglampjes

4. Contrasterende hanglampen in je industriële interieur

Je bent hier misschien beland omdat je huidige interieur een industriële uitstraling heeft en je hierbij een passende hanglamp zoekt. In dat geval willen we je ook wijzen op gekkere varianten (industriële) hanglampen. Door een beetje een gekke hanglamp in je industriële interieur op te hangen, voorkom je dat je interieur te “te gestyled” wordt en zorg je ervoor dat deze verfrissend blijft. Denk bijvoorbeeld aan een felle kleur hangsnoer met metaal chromen details, waar je een lichtbron naar keuze in plaatst. Of ga voor een gebruikte, authentieke fabriekslamp die wat gebruikssporen bevat, zodat je een unieke twist geeft aan je industriële interieur.

5. Industriële hanglampen in niet-industriële interieurs

Andersom geldt dat een industriële hanglamp ook een prachtige aanvulling kan zijn aan een inrichting die (nog) geen industriële uitstraling heeft, zoals een landelijke inrichting of modern interieur. Als je een moderne inrichting hebt voorzien van wat natuurlijke elementen (denk aan stoere houten meubels), kijk dan of een industriële hanglamp geen ideale aanvulling is om dit geheel op sfeervolle manier af te maken. Je kunt een industriële hanglamp ook gebruiken om een industriële sfeer te creëren in je huidige interieur. In een eerdere blog wezen we je al op het creëren van een betonlook in je interieur met beton stuc. Bedek bijvoorbeeld een wandje met beton stuc en hang een industriële hanglamp op, en je kamer krijgt al een hele andere uitstraling!

Hopelijk heb je na het lezen van dit blog ideeën opgedaan die je zullen helpen bij het uitkiezen en stylen van industriële hanglampen. Ben je net zo enthousiast als wij over hanglampen met een industriële look?