Je ligt lekker in bed op een maandagavond terwijl je ineens van alles hoort bewegen beneden. Het zijn inbrekers die je huis proberen in te breken. Raak dan vooral niet in paniek en bedenk rustig wat het beste plan van aanpak is. Inbrekers worden niet graag gezien tijdens de daad en willen het liefst snel naar binnen en weer snel naar buiten. Hier worden een aantal tips gegeven voor wat je moet doen tijdens een inbraak en hoe je een inbraak in de toekomst kan voorkomen.

Wat te doen als je thuis bent tijdens een inbraak?

Je moet een aantal dingen doen als je thuis bent tijdens een inbraak. Zorg ten eerste dat je hele huishouden veilig in een kamer zit. Bel 112 en vraag voor hulp en advies. Een inbreker wil niet dat iemand thuis is. Maak daarom veel lawaai. Dit zal de inbreker afschrikken en laten vertrekken. Je moet ook altijd goed luisteren wat de inbrekers van plan zijn en wat hun volgende stap is.

Wat maakt jouw huis prooi voor inbraak?

Het eerste dat inbrekers doen is kijken of iemand thuis is. Als ze vermoeden dat niemand thuis is dan is dat huis een makkelijke prooi voor inbraak. Maar hoe kunnen inbrekers ontdekken of er iemand thuis is? Daar hebben ze een aantal technieken voor. Ze kijken bijvoorbeeld of er verlichting binnen brandt. De meeste overvallen gebeuren als het donker is en dan hebben de meeste mensen het licht aan als ze thuis zijn. Ten tweede kijken ze naar de post. Een volle brievenbus betekent namelijk dat het huis al langere tijd leeg staat. Inbrekers plaatsen soms takjes tegen de voordeur. Als dit takje is verschoven betekent dit dat er iemand het huis in is gegaan. Zo kunnen inbrekers dus zien of het huis prooi is voor inbraak of niet. Een voor de hand liggende techniek voor inbrekers is natuurlijk gewoon aanbellen of naar binnen kijken. Zo kan je ook snel vaststellen of er iemand thuis is of niet.

Hoe maak ik mijn huis inbraakveilig?

Je kan je huis op een aantal manieren inbraakveilig maken. Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om je deuren en ramen altijd goed af te sluiten. Gebruik voor je deuren de juiste sloten. Gebruik sloten met een PKVW-kenmerk. Je kan deze laten installeren door een gecertificeerde slotenmaker. Zorg dat je huis cilindertrekbeveiliging heeft. Cilindertrekken is namelijk een veelvoorkomende inbraakmethode. Verder kan je een beveiligingssysteem plaatsen in en rondom je huis. Er zijn verschillende beveiligingssystemen verkrijgbaar. Je kunt bijvoorbeeld een systeem kopen met sensoren die beweging en verdachte inbraak signaleren.

 

Volg bovenstaande tips op als je thuis bent tijdens een inbraak en voorkom een inbraak in de toekomst.