Ondanks dat zonne-energie steeds vaker wordt toegepast als duurzame energiebron, blijven veel huiseigenaren terugdeinzen voor de installatie zonnepanelen vanwege de hoge initiële kosten. Zonnepanelen huren is een stap die daarom vaak gemaakt wordt, want niet alle huiseigenaren hebben het geld om hun eigen zonnepanelen te kopen.

Het basisidee is vergelijkbaar met het leasen van een auto: u betaalt een aanbetaling, tekent een huurovereenkomst en betaalt vervolgens een maandelijks bedrag. Het verhuurbedrijf analyseert de energierekeningen zodat een zonnepaneel van de juiste grootte kan worden geselecteerd en geïnstalleerd. Elke maand betaalt de huiseigenaar het verhuurbedrijf voor de energie die ze gebruiken.

Voordelen van zonne-verhuur

Huiseigenaren kunnen deelnemen aan de opwekking van een niet-vervuilende bron van elektriciteit. Maar er zijn nog andere interessante weetjes:

  • Afhankelijk van de grootte van het systeem en het beleid van het verhuurbedrijf wordt een borg gevraagd die terugbetaald wordt wanneer het contract afloopt. Huurders van zonnepanelen zijn beschermd tegen toekomstige stijgingen van de nutsprijzen.
  • Huiseigenaren kunnen desgewenst het contract opzeggen en de panelen teruggeven. Ze zouden hun borg kwijtraken, maar de verliezen zouden aanzienlijk minder zijn dan wanneer ze de panelen hadden gekocht en later besloten terug te gaan naar het elektriciteitsnet.
  • Huiseigenaren die op zonne-energie willen gaan, zijn verlost van het gedoe van het verkrijgen van vergunningen, het wachten op stimuleringskortingen, het omgaan met engineering, financiering of andere zorgen die doorgaans verband houden met de adoptie van een zonnestelsel. Het verhuurbedrijf regelt bijna alles.
  • Overtollige stroom wordt verkocht aan het nutsbedrijf via netto meting en de opbrengst gaat naar de huiseigenaar, niet naar het paneelverhuurbedrijf.

Is zonnepanelen huren wel verstandig?

Een doorslaggevende reden om zonnepanelen te huren en niet te kopen, is veelal het investeringsbedrag. Na plaatsing kun je direct profiteren en de kosten zijn mooi verspreid. Dat is een prima investering omdat anderen beleggingen zoals een spaarrekening ook niet opbrengen.

Wat ook voor gemoedsrust zorgt, is dat het verhuurbedrijf alles regelt: de aansluiting, de regeling energieleverancier, fiscale voordelen enz.
Uiteraard is het verstandig om prijzen van verhuurfirma’s te vergelijken. Verder is het slim om stil te staan bij de volgende punten:

  • Welke ‘verborgen’ kosten zijn er? Zijn de onderhoudskosten inbegrepen?
  • Hoe lang duurt de afbetaling? Kan ik opzeggen?
  • Kan ik de verhuurde zonnepanelen ook met tijd kopen?
  • Wat als ik verhuis?
  • Heb ik inspraak over de layout? Bijvoorbeeld de positie op het dak, het kleur…