Het maakt niet uit of je bezig bent in je huis of op de werkplaats, goede verlichting is altijd belangrijk. Het kan fouten voorkomen en het behoud de omgeving van ongelukken. Een goede oplossing hiervoor is een bouwlamp, deze zijn makkelijk te verplaatsen en verlichten ook goed de omgeving. Je hebt verschillende soorten bouwlampen die elk passen bij een bepaalde situatie.

Voordelen accu bouwlamp op de werkplaats

Een accu bouwlamp werkt met een ingebouwde accu. Dit betekent dat je de bouwlamp niet hoeft aan te sluiten op een stopcontact en je de bouwlamp overal kan neerzetten waar je het nodig hebt. Met een accu bouwlamp ben je dus erg flexibel. Ze zijn vaak voorzien van handvaten, zo kan je de bouwlamp makkelijk verplaatsen tijdens het klussen. Binnen een paar seconde heb jij je werkplaats al verlicht, op elke plek die je maar wilt.

Een werkplaats zou geen werkplaats heten als er niet gewerkt wordt. En waar gewerkt wordt, kan het er soms lomp aan toe gaan. Accu bouwlampen zijn erg stevig en kunnen ook goed tegen een stootje. Bij een tikje zal de lamp dus ook niet meteen kapot gaan. Accu bouwlampen zijn regelmatig ook stof- en waterdicht, geschikt om tijdens elk soort werkzaamheden erbij te gebruiken!

Accu bouwlampen zorgen voor een krachtige verlichting, met soms een lichtopbrengst van 1500 Lumen. Om een beeld te krijgen hoeveel 1500 Lumen is, kan je in je achterhoofd houden dat een lichtpeertje vaak maar 150 Lumen is. Het licht van een accu bouw zorgt voor koud witte kleurtemperatuur, waardoor het lijkt alsof de ruimte wordt verlicht door helder daglicht.

 

Voordelen bouwlamp op een statief op de werkplaats

Dankzij de hoogte van een statief, zal de bouwlamp de verlichting op een andere invalshoek brengen. Hierdoor ontstaan er een natuurlijk effect want licht dat van onder of boven schijnt, valt namelijk anders op een object. 

Hinderlijke schaduwen worden beperkt doordat de bouwlamp niet op de grond ligt. Vaak worden andere objecten ook op de grond gelegd (denk aan: gereedschap of verf), hierdoor komt er een schaduw op de plek die belicht moet worden. Dit is erg hinderlijk maar dankzij de statief zal je lichtveld niet meer gehinderd worden.

Een bouwlamp op een statief maakt het een stuk makkelijker voor je als je moet klussen in de hoogte. Je hebt beter overzicht bij een klus op hoogte. Bij het aansluiten van bijvoorbeeld elektronica in het plafond, is het verstandig en fijn om licht van dichtbij te hebben. Een bouwlamp op een statief is hierbij dan ook de beste keuze.

Een bouwlamp op statief brengt net zoals een accu bouwlamp een hoge lichtopbrengst, de Lumen van een bouwlamp op statief kan een lichtopbrengst hebben van 10500 Lumen. 

Kan je niet kiezen tussen helder wit of koud wit? Een bouwlamp op statief heeft vaak twee verschillende verlichting. Helder wit is vaak wat warmer dan koud licht en daardoor meer “oranje”. Koud licht is als helder als daglicht, maar kan vaak wat killer zijn. Helder wit geeft daar tegenover een moderne uitstraling. 

 

Voordelen solar bouwlampen op de werkplaats

Een solar LED bouwlamp zijn misschien een minder bekende soort bouwlamp. Deze bouwlampen zijn voorzien van een zonnepaneel en laden zich met zonne energie op.

De solar bouwlampen blinken met name uit doordat ze volledig snoerloos zijn. Deze bouwlamp bevat een batterij die opgeladen wordt, de stroomvoorziening wordt dus geheel geregeld door de bouwlamp zelf. 

De lamp werkt op zonne energie en is dus erg duurzaam. De zon laadt de batterij op en je zal dankzij de solar bouwlamp geen extra stijging in je elektriciteitsrekening zien. Dit is goed voor je portemonnee en voor het milieu!

De zonnepaneel van de solar bouwlamp zijn los oplaadbaar maar ook los verkrijgbaar. Wanneer de batterij het niet meer doet, hoef je maar een deel van de bouwlamp te vervangen in plaats van de hele bouwlamp. 

De batterijen van een bouwlamp op zonne-energie is erg sterk, de lichtkleur is ook te vergelijken met die van een bouwlamp op statief. De koude witte zorgt voor extra overzicht op plekken waar er meer schaduw aanwezig is. De heldere witte kleur zorgt voor een warmere kleur die werkplaats een natuurlijke, moderne uiterlijk kan bieden.

Net zoals andere bouwlampen is ook de solar bouwlamp makkelijk verplaatsbaar. Let wel op dat deze bouwlamp beperkt kan functioneren in de schaduw. 

 

De voordelen liggen nauw bij elkaar, een ongeschikte bouwlamp zal je niet kiezen! Echter is het begrijpelijk dat je toch goed van start wilt gaan, voldoende licht is daarom toch erg belangrijk. De keuze van het type bouwlamp is sterk afhankelijk van het doel van je klus en hoe de omgeving van je klus is.. 

  • Is hoogte een belangrijke factor voor je? Kies dan voor een bouwlamp op een statief. Hiermee vermijd je hinderlijke schaduwen, heb je geen last van verkeerde invalshoeken en heb je zelfs bij het plafond verlichting.
  • Wil je in de tuin aan de slag? De solar bouwlamp is dan de beste keuze. De solar bouwlamp is snoerloos en werkt op zonne-energie waardoor je deze bouwlamp door de hele tuin kan gebruiken.
  • Heb je stevigheid nodig in een bouwlamp? De accu bouwlamp kan goed tegen een stootje, is stofdicht en waterdicht. 

 

Aan de hand van de situatie, kan je op een makkelijke manier de juiste bouwlamp kiezen en nauwkeurig te werk gaan.