Zelfs voor de meest industriële look hebben je meubels eerst een grondige behandeling nodig. Lees hier waarom. En vooral ook hoe je te werk gaat!

Of je nu zelf een meubel gemaakt hebt met kakelvers of juist oud en versleten hout, we gaan er zomaar vanuit dat de constructie nog wel een paar jaar mee moeten gaan. Natuurlijk, dat ruwe uiterlijk heeft ook wel wat. Wellicht is dat juist wat je zo aantrekt aan deze stijl. Maar toch maken mogelijke vlekken het hout heel kwetsbaar. Die trekken erin en raak je niet meer kwijt. Bovendien, wat wil je gaan doen aan die splinters en scherpe randen? Nee, dan raden we je toch echt aan om je meubel te bewerken.

Hoe gaat dat proces in zijn werk en wat heb je ervoor nodig? Niet veel. En het is eigenlijk heel simpel. Hieronder hebben we het voor je uiteen gezet. Veel succes!

Schuren

De eerste klus die je te wachten staat is schuren. En wel met een schuurpapier van korrel 280, dat je om een stuk kurk wikkelt. Beweeg overigens altijd met de nerf mee, omdat je anders krassen maakt die je er met geen mogelijkheid uit krijgt zonder helemaal opnieuw te beginnen. Merk je toch dat er tijdens het schuren krassen ontstaan, beweeg dan net zo lang met de nerf mee totdat ze niet meer zichtbaar zijn.

Om de oude laklaag volledig weg te halen zou je woodclean kunnen toepassen. Maar duidelijke gebruikssporen haal je het gemakkelijkste weg door middel van schuren.

Afstoffen

Vervolgens is het zaak dat je je meubel helemaal schoon maakt. Er mag geen stof of andere vloeistof die er niet hoort blijven liggen voordat je het hout in de olie zet. Daarom gebruik je ook geen schoonmaakmiddelen, maar een droge en schone doek waarmee je net zolang poetst totdat er niks meer van vuil of vloeistof te zien is.

Olie

Is je meubel helemaal schoon? Dan mag je nu de houtolie erover verdelen! Alle kanten die je goed kunt zien, maar ook de binnen- en onderzijde verdienen hierbij je aandacht. Na een half uurtje is je tafel, stoel, kast of bank klaar voor gebruik! Ga er wel eerst nog even met de doek overheen, nadat je die uitgeklopt hebt. Veel plezier met de vruchten van je arbeid!