Wil je een fraai gazon aanleggen in de tuin en het hele jaar door genieten van een groene en gezonde grasmat? Dan is het van belang dat je het gazon goed onderhoudt. Dit vraagt wel tijd en moeite van je, maar deze investering zal zich uiteindelijk terugbetalen in een prachtig gazon van graszaad waar je u tegen zegt. Ben je daarom ook benieuwd naar tips hoe je je gazon het beste kunt onderhouden? Lees dan snel verder, want in dit artikel vertellen we je hoe je het aan moet pakken!

Een goed gevoed gazon

Gras heeft uiteraard voldoende voedingsstoffen nodig om fatsoenlijk te kunnen groeien. Het gras heeft net als de mens allerlei verschillende soorten voedingsstoffen nodig. Om je gazon van goede voeding te voorzien, kun je het beste meststoffen van organische oorsprong gebruiken. Bemesten doe je een aantal keer per jaar, zodat het gras voldoende kan groeien.

Regelmatig maaien

Om een gezond gazon te krijgen, moet je het regelmatig maaien. 2,5 cm is ongeveer de ideale lengte voor een grasspriet, dus indien mogelijk stel je deze lengte in bij de grasmaaier. In de winter kan het gras iets langer gelaten worden, zodat het gras goed tegen de kou kan. Dit geldt trouwens ook voor de zomer: een iets langer grassprietje is beter bestand tegen uitdroging.

Het gazon beluchten

Misschien heb je hier nog niet van gehoord, maar het is belangrijk om je gazon te beluchten. Om deze reden is verticuteren ook erg belangrijk, omdat het verwijderen van mos of dood organisch materiaal (ook wel viltlaag genoemd) ervoor zorgt dat het gras weer kan ademen. Op deze manier krijgt de grond voldoende lucht, licht en vocht waardoor het gras ook beter kan groeien. Dankzij deze gaten kan het water ook beter bij de wortels. Je kunt het gazon luchten door diepe gaten te prikken in de grond. Als vuistregel ga je uit van ongeveer tachtig gaten per vierkante meter.

Verwijder onkruid

Een mooi gazon heeft geen onkruid, dus is het belangrijk dat je onkruid regelmatig verwijdert zodra je het ziet. Doe je dit niet, dan loop je kans dat het onkruid zich razendsnel verspreidt en voor je het weet zit je hele grasmat onder. Het wordt dan een vervelende klus om alle onkruid tussen de grassprieten te verwijderen, zonder dat je kale plekken veroorzaakt.

Een gezonde bodem is van belang

Een mooie en groene grasmat heeft een gezonde ondergrond nodig om te kunnen groeien. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig de pH-waarde van de bodem controleert. De ideale pH-waarde ligt tussen de 6,5 en 7. Als de bodem te zuur is (pH-waarde lager dan 6,5), dan kun je kalk strooien om de bodem neutraler te krijgen.