Duurzaamheid. Een onderwerp waar steeds meer de focus op komt te liggen. Bedrijven voeren steeds meer een bedrijfsbeleid dat ervoor zorgt dat de winst (profit), de samenleving (people) en het milieu (profit) op harmonieuze wijze gecombineerd wordt, zodat een positieve ontwikkeling in de ene factor niet ten koste gaat van de ontwikkeling van de andere factoren. Ook consumenten worden steeds bewuster van hun gedrag en de afdruk die zij achterlaten op de aarde. We scheiden ons afval en kiezen steeds vaker voor biologische producten. Door energieneutraal te gaan wonen wordt de afdruk die wij achterlaten op deze aarde nog kleiner én hou je bovendien geld over voor leuke dingen, omdat hoge energiekosten verleden tijd zijn.

Wat is een energieneutraal wonen?

Energie neutraal wonen doe je in een energie neutrale woning. Heel kort gezegd is een energie neutrale woning zelfvoorzienend. Dat betekent dat een energieneutraal huis geen externe energie nodig heeft om het huis te verwarmen of te verkoelen, om water te verwarmen en om het huis te verlichten. Een energieneutraal huis wordt ook wel nul-op-de-meter of zelfvoorzienend genoemd. Om een huis energieneutraal te maken, zijn een aantal dingen van groot belang. Zo is het belangrijk dat de energie op milieuvriendelijke wijze wordt opgewekt, bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen. Daarnaast is het van groot belang dat de woning goed geïsoleerd wordt, zodat de temperatuur in de woning constant blijft.

zonnepanel

De voordelen van energieneutraal wonen

Een van de grootste voordelen van energieneutraal wonen is dat een hoge energierekening verleden tijd is, omdat de woning zelf voorziet in zijn energie. Energieneutraal wonen is zeer comfortabel én gezond. Omdat de woning goed geïsoleerd is, tocht het niet in huis en is het huis vochtvrij, zodat jouw woning zelfs tijdens de meest koude weersomstandigheden lekker op temperatuur blijft. Dankzij de vloerverwarming zijn de vloeren in de winter bovendien heerlijk warm en zijn pantoffels overbodig. Ook tijdens warme, zomerse dagen is de temperatuur in jouw woning constant. Door de constante aanvoer van frisse lucht wordt het niet benauwd en blijft het lekker koel in huis. De meeste gemeentes stellen bovendien diverse subsidies beschikbaar voor duurzame en milieuvriendelijke woningen, zodat er zelfs op de bouw van deze woning bespaard kan worden.

Wil jij ook een energieneutraal huis laten bouwen? Hier moet je op letten

Wil jij een energie neutrale woning laten bouwen? Dan is de ligging van jouw woning van groot belang. De positie ten opzichte van de zon moet zo gunstig mogelijk zijn, zodat de zonnepanelen op het dak zoveel mogelijk energie op kunnen wekken. Het is daarnaast van groot belang dat de bouw van een energie neutrale woning zo nauwkeurig mogelijk wordt uitgevoerd, zodat er geen kieren ontstaan die tocht veroorzaken. Bij energie neutrale woningen wordt er vaak gebruik gemaakt van driedubbel glas, ook wel HR+++ glas genoemd. De coating van dit glassoort isoleert beter dan dubbel glas. Als laatste is het van groot belang dat de woning goed geïsoleerd wordt, zodat de temperatuur in de woning constant blijft.

Het belang van goede isolatie

Goede isolatie is een essentieel onderdeel van een energieneutraal huis. Als een energie neutrale woning niet goed geïsoleerd wordt, is de kans groot dat de woning zichzelf niet voldoende kan voorzien, met alle gevolgen van dien. Wil jij energieneutraal wonen? Door jouw energie neutrale woning te laten bouwen door een professioneel bouwbedrijf dat ervaring heeft met het bouwen van dergelijke woningen, weet je zeker dat er niets misgaat bij de bouw van jouw duurzame woning. Zo kun jij na de oplevering van de woning onbezorgd genieten van jouw prachtige, energie neutrale woning.

Huidige woning verduurzamen

Is een energieneutraal huis jouw droom, maar wil je liever niet verhuizen naar een andere plaats? Het is uiteraard ook mogelijk om jouw huidige woning zo ver mogelijk te verduurzamen. Veel woningen hebben bijvoorbeeld tegenwoordig zonnepanelen op het dak, zodat ze geen tot zeer weinig energie uit een externe bron behoeven. Daarnaast is het goed isoleren van jouw woning ook de moeite waard. Een woning laten isoleren zorgt ervoor dat de temperatuur in jouw woning constant blijft, waardoor jouw woning minder energie verbruikt om op temperatuur te blijven. Zonnepanelen laten plaatsen en de woning laten isoleren kunnen jouw huidige woning verduurzamen, zodat ook jouw energierekening zo laag mogelijk is.