Het is moeilijk terug te vinden wat er precies gedekt wordt door een brandverzekering. Het is natuurlijk wel fijn om dit te weten, zodat je als er ooit brand ontstaat in elk geval weet wat er gedekt wordt. Veel mensen weten niet goed wat het verschil is tussen een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Hierbij een beetje uitleg waardoor het een stuk duidelijker wordt hoe het allemaal zit.

Inboedelverzekering

Misschien hoor je al wel aan de naam wat er allemaal gedekt wordt door een inboedelverzekering. De inboedelverzekering dekt alle spullen die in het huis staan. Een nadeel hiervan is het feit dat die spullen niet verzekerd zijn voor brandschade. Die spullen zijn er wel verzekerd voor bijvoorbeeld diefstal. Ook als bijvoorbeeld je televisie kapot gaat, wordt de schade gedekt door je inboedelverzekering. Er zijn een aantal kleine onderlinge verschillen tussen verzekeraars die een inboedelverzekering aanbieden. Meestal zijn deze verschillen zo klein dat het goed mogelijk is om een algemene beschrijving te geven van een inboedelverzekering. Bij de inboedel worden fietsen en bromfietsen ook meegerekend. Zelfs kleine huisdieren worden meestal tot de inboedel gerekend.

Brandverzekering

Door een inboedelverzekering zijn alleen de spullen in het huis verzekerd tegen brandschade. Als je je huis ook wilt verzekeren moet je een brandverzekering afsluiten. Door een brandverzekering af te sluiten ben je er zeker van dat brandschade wordt verzekerd. Het is verstandig om een brandverzekering af te sluiten omdat je huis waarschijnlijk het meest kostbare bezit is wat je hebt. Het zou immers zowel financieel als emotioneel een enorme klap zijn om je huis kwijt te raken. Het is natuurlijk nog steeds een hele nare ervaring als er een brand is geweest in je huis. Toch is het een fijn idee om te weten dat je alles verzekerd gaat krijgen.

Opstalverzekering

Door een opstalverzekering af te sluiten verzeker je alles wat vast zit aan je huis gedekt. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een schutting of een afdakje. Door een opstalverzekering zijn die spullen niet alleen verzekerd tegen brand, ze zijn ook voor een heleboel andere dingen verzekerd. Een opstalverzekering dekt bijvoorbeeld ook de keuken. Het is hierdoor zeker het geld waard om er een af te sluiten. Als je geen opstalverzekering hebt kan een brand je maar zo tienduizenden euro’s kosten. Zoals eerder genoemd geldt een opstalverzekering niet alleen voor brandschade, maar ook voor verschillende andere soorten schade.

Wat te doen als er brand uitbreekt?

Het is voor iedereen een ontzettend heftige gebeurtenis als er brand ontstaat terwijl je ligt te slapen. Het is ontzettend belangrijk dat je weet wat je moet doen als er brand is. Als je dat niet weet kan het levensbedreigende situaties opleveren. Het belangrijkste is om iedereen in het huis wakker te maken. Vervolgens is het eerste wat je moet doen het alarmnummer bellen. Op deze manier is de brandweer er zo snel mogelijk. Als je huisdieren hebt kun je proberen die te vinden. Dit moet je alleen doen wanneer je zeker weet dat je daar zelf geen gevaar door zult lopen.