Detoxen is tegenwoordig heel populair. Veel bekende mensen zoals Rens Kroes en Mascha Feoktistova hebben eerder een detox kuur gedaan, maar je kan ook gemakkelijk zelf een detox kuur volgen. In dit artikel gaan we verder in op wat een detox kuur nu eigenlijk is en hoe je het beste kunt detoxen.

Wat is detox nu eigenlijk?

Detox is het ontgiften en ontslakken van je lichaam, doormiddel van een detox kuur ontdoet je lichaam zich van opgestapelde en schadelijke stoffen. Vaak verzorgen we ons lichaam aan de buitenkant heel goed, maar vergeten we de binnenkant. Je lichaam heeft zelf al een reinigingsproces alleen blijven er nog schadelijke stoffen achter, maar dit kun je oplossen door middel van een detox kuur. Een detox kuur kan bestaan uit een dieet, supplementen en eventueel een darmspoeling. Er zijn wel enkele regels waar je je aan moet houden als je wilt beginnen aan een detox kuur. Zo gaat je dieet vaak alleen bestaan uit vloeibaar eten, zoals sappen en smoothies, en je mag bijvoorbeeld geen vlees eten.

Wat zijn de voor- en nadelen van detoxen?

De voor- en nadelen kunnen voor iedereen verschillen omdat elk lichaam weer anders reageert op een detox kuur.

Enkele voordelen van een detox kuur zijn bijvoorbeeld;

  • Je gaat door de detox kuur gewicht verliezen. Dit komt vooral doordat je door je dieet verschillende slechte voedingsmiddelen niet meer kan eten, bijvoorbeeld suikers en slechte koolhydraten.
  • Een detox kuur geeft je lichaam de kans om zichzelf te herstellen. Dit houdt ook in dat je stofwisseling de kans krijgt om zich weer te herstellen tot een gezond niveau.
  • Ook krijg je uiteindelijk meer energie op lichamelijk en geestelijk niveau.

Enkele nadelen van een detox kuur zijn bijvoorbeeld:

  • Het verliezen van gewicht is maar voor de korte termijn. Het is daarom belangrijk om ook na het stoppen van detoxen je eetpatroon aan te passen. Veel mensen vallen na een detox kuur weer terug in hun oude gewoontes waardoor het gewicht ook weer kan toenemen. Het is dus belangrijk dat je zelf ook je eetpatroon aanpast voor en na je detox kuur.
  • Ook is het belangrijk om een gevarieerde detox kuur te volgen. Zorg ervoor dat je ook tijdens je kuur genoeg vitamines en calorieën binnen krijgt omdat dit er anders voor kan zorgen dat je verminderde weerstand krijgt, vermoeid en lusteloos wordt. Tijdens je kuur krijg je veel stoffen, zoals suikers en vetten, niet meer binnen. Dit zijn stoffen waar je lichaam normaal gesproken energie van krijgt dus je lichaam heeft wel voldoende stoffen nodig om ze te kunnen vervangen en om zo goed te blijven functioneren.

Het is daarom ook belangrijk om goed advies te krijgt. Innerwave heeft een duidelijke pagina over detox kuur waarin alles over detoxen wordt uitgelegd.

 

Het beginnen van een detox kuur

Als je overweegt om een keer een detox kuur te doen is het belangrijk dat je voorbereiding en afbouw van de kuur goed is. Voordat je begint aan een detox kuur is het belangrijk dat je geleidelijk je normale voedingspatroon af gaat bouwen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam zich gemakkelijker aanpast aan de detox kuur. Innerwave biedt bijvoorbeeld ook enkele supplementen aan die je kan innemen in de voorbereidingsfase, hierdoor start je lichaam alvast met het reinigingsproces.

Maar ook voor het afbouwen van de detox kuur is het belangrijk om af te bouwen met normale en gezonde voeding, omdat je lichaam ook weer moet wennen aan eten dat niet vloeibaar is. Na een detox kuur kun je binnen ongeveer 4 dagen weer langzaam je gezonde voedingspatroon opbouwen.

Ben je nu ook nieuwsgierig naar een detox kuur? Dan biedt Innerwave verschillende varianten en een duidelijke handleiding zodat je een detox kuur op de juiste manier uitvoert.