Je telefoon, wie kan er tegenwoordig nog zonder? Juist ja, vrijwel niemand. Het is dan ook erg zuur als je telefoon stuk valt. De kosten die komen kijken bij het repareren van je telefoon maken je dan ook niet bepaald vrolijk. Vooral bij een Samsung of iPhone scherm reparatie kan de factuur nogal prijzig uitvallen. Het zou dan ook erg fijn zijn als je verzekering dit dekt, maar dekken de inboedelverzekeringen telefoon schade nog wel?

Wel of niet verzekerd onder de inboedelverzekering

Om kort antwoord op de vraag te geven: de meeste verzekeringsmaatschappijen hebben de telefoon niet meer standaard meeverzekerd in de inboedelverzekering. Verzekeraars zijn door de vele claims een stuk strenger geworden op de claims die komen voor mobiele telefoons en andere elektronische apparaten. Val, stoot en waterschade wordt dus in veel gevallen niet meer uitgekeerd en sommige verzekeringsmaatschappijen sluiten het bij voorbaat dus al uit.

Dit wil echter niet zeggen dat geen enkele verzekering het uitkeert. Zo zijn er ook verschillende verzekeringspartijen die een aparte telefoon- en/of elektronische apparaten verzekering hebben. Je betaalt hier dan een extra bedrag per maand voor, boven op je inboedelverzekering. Heb jij zo’n verzekering? Dan hoef jij je dus geen zorgen te maken of de reparatie wel of niet wordt gedekt. Kijk uiteraard wel even van tevoren naar de polisvoorwaarden.

Losse telefoonverzekering

Vaak word je bij de aanschaf van een nieuwe telefoon ook een telefoonverzekering aangeboden. Hierbij heb je vaak twee varianten: een verzekering tegen val, stoot en waterschade en een verzekering tegen val, stoot, waterschade en diefstal.

Eigen risico

Dat je verzekerd bent voor je telefoon reparatie betekent helaas niet dat het je helemaal niets gaat kosten. Veel verzekeringsmaatschappijen stellen een eigen risico in. De achterliggende gedachte hierbij is dat je niet zomaar gaat claimen en dus bewuster omgaat met je spullen.

De hoogte van het eigen risico is van verschillende variabelen afhankelijk. De ene verzekeringsmaatschappij hanteert een hoger eigen risico dan de ander, sommige hebben zelfs helemaal geen eigen risico, maar dan is de premie normaliter wel iets hoger. Verder kan het ook aan de waarde van de telefoon afhangen. Hoe hoger de waarde van de telefoon, hoe hoger het eigen risico is.

Je telefoon laten repareren

Je hebt de keuze gemaakt en gaat je telefoon laten repareren, maar hoe vind je nu een geschikte zaak waarbij je dit kan laten doen? Het is belangrijk om tijdens je zoektocht naar een geschikte telefoon reparatie zaak te letten of de betreffende zaak een beetje reële prijzen vraagt. Niemand wil uiteraard te veel betalen. Verder is het van belang dat de telefoon reparateur originele onderdelen in je telefoon plaatst. Met name bij Apple telefoons is dit een belangrijk punt. Is het namelijk niet origineel, dan zal de mobiele telefoon niet naar behoren werken of zelfs een foutmelding aangeven. Een garantie op de onderdelen is dan ook geen overbodige luxe. Je wilt immers wel dat je telefoon na de reparatie nog een tijdje mee gaat. Een gebruikelijke garantietermijn op de reparatie onderdelen is zo’n 6 maanden.